Vid 40 procent av Sveriges trafikskadetillfällen är en cyklist inblandad. Under torsdagen hölls ett seminarium på polishuset i Kalmar med denna problematik som utgångspunkt.
Nästan hälften av de 4 000 trafikskador som årligen sker i Sverige innehåller en eller flera cyklister på skadelistan. De flesta olyckorna är singelolyckor och beror på halt väglag eller grus på marken.
På torsdagens seminarium, i Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjandes regi, höll forskningsdirektören för Statens väg- och transportforskningsinstitut, Nils Petter Gregersen, en föreläsning om bland annat vilka åtgärder som kan förbättra den dystra cykelstatistiken.
– Först och främst krävs ett bättre underhåll av cykelvägarna. En annan metod är att separera bilister från cyklister i högre grad, så att större skador inte sker, sa han.
Bill Lundqvist, trafikpolischef i Kalmar, närvarade på föreläsningen och gav sin bild av varför Kalmarcyklister råkar illa ut.
– Vi har ingen obligatorisk utbildning för vägmärken under skoltiden. Innan man tagit sitt mopedkörkort, om man nu gör det, så är det många som inte har en aning om vad skyltarna betyder. Jag tycker att det är föräldrarnas ansvar att lära sina barn att föra sig på ett korrekt sätt i trafiken, sa Bill Lundqvist som menade att dagens ungdomar är en ”förlorad generation” vad gäller trafikvett.