Fler skulle få godkänt i alla ämnen och fler bli behöriga till gymnasiet.
Men resultatet blev tvärtom.
Visionen är att bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner 2015. Startskottet gick förra året och tanken var att öka från år ett med en större andel elever som får godkänt i alla ämnen och fler som går ut skolan med gymnasiebehörighet. Men siffrorna talar sitt tydliga språk – från att ha en totalmålsuppfyllelse, godkänt i alla ämnen, på 86,3 procent 2011 backar kommunen till 79,6 procent. Vad gäller gymnasiebehörigheten sjönk den från 90,7 procent 2011 till 85,2 procent 2012.
– Det här var ingen bra början för att nå målet i visionen, säger barn- och utbildningschef Mats Linde som inte är nöjd med resultatet.
2012 var också året som resursfördelningssystemet Salsa räknades om, också det med ökad måluppfyllelse som ledstjärna. Att det inte blivit någon förbättring hittills var inte att räkna med enligt Mats Linde.
– Däremot har jag förväntningar på 2013 då förändringarna hunnit slå igenom.
Ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Jonas Hellberg (S), är inte heller nöjd med årets resultat men ser framåt. Flera insatser har satts in, som lovskolor och strukturanalyser utifrån resultaten från de nationella proven. Sedan i januari jobbar skolorna med en betygsprognos och håller den så ser det bra mycket ljusare ut 2013. 90,6 procent av niorna förutspås blir behöriga till gymnasiet, ungefär lika många som 2011.
– Slår den här välgrundade prognosen in så är det en stor förbättring, säger Jonas Hellberg som menar att det är fullt möjligt att nå visionsmålet till 2015.
Ämnet som 2012 var en svag punkt är svenska som andraspråk där det skett en störtdykning från drygt 68 procents måluppfyllelse till knappt 53 procent. I likartade kommuner är snittsiffran drygt 79 procent. En förklaring är att andelen nyanlända från andra länder har varit hög jämfört med tidigare år och att de kommit in i skolan i äldre åldrar. Även gruppen elever som kallas för hemmasittare har ökat.
Trots tappet är kommunalrådet Johan Persson (S) nöjd med utvecklingen inom skolan och i nämnden.
– De jobbar oerhört hårt och det går åt rätt håll med måluppfyllelsen. Man måste fråga sig från vilka nivåer det här sker. Vi ligger väldigt högt jämfört med rikssnittet, säger han.
Andra jämförbara kommuner har ökat från 76,9 till 77,1 procent men ligger fortfarande lägre än Kalmar som också ligger högre än rikssnittet, 77,4 procent.