Situationen är fruktansvärd för yezidier. De kommer att bli förföljda. Därför bör inte Artoos familj utvisas.
Det slår människorättskämpen Svetlana Gannushkina fast i ett brev till Barometern. Gannushkina sitter med i president Vladimir Putins kommitté för mänskliga rättigheter och har sedan början av 1980-talet jobbat för att förbättra förhållandena för flyktingar världen över.
För det har hon fått en mängd priser och även varit på tal för Nobels fredpris.
Det är bland annat hon som ligger bakom den rapport som Migrationsverket själva citerar om situationen för yezidier i Krasnodarområdet i södra Ryssland.
Det hela handlar om den svårt sjuke Artoo kommer att få någon vård om han utvisas. Migrationsverket hävdar att familjen inte har kunnat visa att det är papperslösa. Därför har de legitimation eller pass och är ryska medborgare.
Och en rysk medborgare får vård om han eller hon har en försäkring, enligt Migrationsverket.
Hur situationen är för yezidier i Udmurtien är dock högst oklart. Migrationsverket har inte kunnat hitta någon information.
Det som kommit fram pekar i stället mot att förhållandena är extra prekära för yezidier.
I Krasnodarområdet förföljs gruppen. De vägras registrera sig som ryska medborgare. Det leder i sin tur till att de inte får jobb, inga sociala förmåner, ingen sjukvård, utbildning eller rösträtt.
Dessa uppgifter från Svetlana Gannushkina har lett till att flera fall drivits till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Till Barometern skriver Gannushkina att hon kan bekräfta att Yezidier riskerar outhärdliga villkor. De förföljs oavsett vilken region de kommer ifrån.
”De kom till Ryssland från Armenien efter kollapsen av Sovjetunionen. I Armenien hade de inget medborgarskap och de fick aldrig något i Ryssland heller.”
En slutsats är därför att de troligen inte får ryskt medborgarskap i Udmurtien heller.
”Därför bör de inte utvisas”, skriver Gannushkina till Barometern.
”En utvisning är möjlig endast om de ryska myndigheterna kan garantera att de får pass”.