Mekanikerutbildningen på Lars Kaggskolan är räddad. Däremot försvinner humanistiska programmet från Stagneliusskolan.
På torsdagen beslutade Kalmarsunds gymnasieförbund hur de ska hantera situationen med minskade elevkullar och ett minskat intresse för praktiska utbildningar. Söktrycket har varit mycket lågt till bland annat fordonsmekaniska utbildningen men utbildningen bli kvar. En förändring är planerad. Förbundet vill göra utbildningen mer arbetsplatsförlagd och utöka samarbetet med branschen.
– Branschen får vara med och ta en aktiv roll, säger Joachim Håkansson, förbundschef på Gymnasieförbundet.
Det enda program som plockas bort helt ur förbundets utbud är det humanistiska. Intresset har varit svagt sedan det återinfördes för ett par år sedan och för dem som ändå vill gå utbildningen finns möjligheten i både Nybro och Växjö.
Taktiken för att klara det minskande elevantalet är att skära ner antalet utbildningsplatser där intresset är lågt. På Jenny Nyströmsskolan sker det på hantverk och textil som halveras från 16 till 8 platser och på det naturvetenskapliga programmet går man från 45 till 33 platser.
På Lars Kaggskolan försvinner 18 platser på bygg och anläggning och natur tappar 16 platser. Stagneliusskolans ekonomiutbildning går från 89 till 66 och Mjölnergymnasiets estetiska program bantas med fyra platser. Ölands gymnasium klarar sig utan nedskärningar tack vare satsningen på gastronomi. Men?flera utbildningar får också betydligt fler platser eftersom de är så efterfrågade.
– Man kan nästan göra vågen för på Lars Kaggs el-program kan vi öka från 48 till 64 platser och går från tre till fyra inriktningar, säger Mona Jeansson.
På Stagneliusskolan utökas platserna på sam-häll från 196 till 210 och handelsprogrammet från 20 till 24. Jenny Nyströmsskolan får sex nya platser på estetisk bild och går från 32 till 48 platser på estetisk media.
– Samhälle går rakt upp hos oss, säger förbundschef Joakim Håkansson.