Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, hyllar nu Kalmar kommuns polisanmälan av bloggarna B-G Svedjenäs och Martin Nilsson.
– Det var bra gjort. Jag är däremot inte ett dugg för-vånad över att sådana här uttalanden fortfarande förekommer.
Vad ligger bakom tror du?
– Det här visar återigen att det finns föreställningar om att kvinnor ska veta sin plats. Och den platsen är tydligen varken i politiken eller på ledande positioner. I?stället är det på något ställe där man inte gör väsen av sig och inte får så mycket betalt.
Du är inte förvånad, säger du?
– Nej, det är helt uppenbart att om kvinnor beter sig som människor, alltså gör det vi tycker är roligt och har talang för det, får vi på käften när vi öppnar munnen. Det finns många män som inte klarar av det.
Är det en myt att vi har kommit långt med jämställdheten?
– Ja, många tror att vi är duktiga på tolerans, jämställdhet och öppenhet i Sverige. Det är den självbild vi har av vårt land. Men det stämmer inte. Självbilden krackelerar gång efter annan. Sådana här uttalanden mot kvinnor visar att vi måste prata om sakerna och ifrågasätta normerna. Vi måste kräva att människor står upp för de demokratiska idealen.
Ser du något mönster i de här angreppen?
– Ja, att sexualisera frågan när man saknar argument är ett beprövat knep. Vi kvinnor har fått för lite kuk eller sex. Jag har hört det så många gånger. Det är samma tema hela tiden.
Varför är den här frågan så viktig?
– Den handlar om att vi inte kommit särskilt långt. Att ösa ur sig sådana här saker hänger ihop med att kvinnor fortfarande har skandalöst dåliga löner och arbetsvillkor. Det hänger ihop med våld mot kvinnor som är det mest brutala uttrycket för samma sak. Det hänger även ihop med avsaknaden av kvinnor på ledande positioner i det privata näringslivet.
Ser du Kalmar kommuns anmälan som en markering?
– Ja, det är en stark markering. Att många kan hålla på så här beror på att folk tycker det är okej. Ingen reagerar. Vi har faktiskt inte kommit längre. Då är det oerhört viktigt att så många som möjligt säger ifrån att det faktiskt inte är okej. Det borde man ha gjort för mycket länge sedan.