En framtida samexistens mellan Kalmar hamn och ett universitet i Ölandshamnen är knäckfrågan för hela planprocessen. Hamnen är riksintresse och länsstyrelsen varnade redan i januari.
I dag, måndag, inleds samrådet kring kommunens förslag till detaljplan för Ölandshamnen. Myndigheter, företag och allmänhet har rätt att komma med synpunkter och en tung instans är länsstyrelsen i Kalmar län.
Redan i januari i år lämnade den ett granskningsyttrande gällande översiktsplanen för Kalmar kommun. Kritik förs där fram mot att kommunen inte tillräckligt har beaktat hamnens riksintresse.
Länsstyrelsen vill "tydligt markera länsstyrelsens skyldighet att upphäva detaljplaner som riskerar att innebära påtaglig skada på riksintresset Kalmar hamn, inklusive Södra vägen och järnvägen".
Ska det här läsas som ett varnande finger från er på länsstyrelsen?
– Vi säger till kommunen att frågan om hamnens riksintresse är viktig och att eventuella problem som uppstår måste lösas, säger Eva Brynolf, avdelningschef på länsstyrelsen och en av undertecknarna av granskningsyttrandet.
– Vi påpekar tydligt att länsstyrelsen enligt lagen är skyldig att upphäva detaljplanen om vi upptäcker att den innebär påtaglig skada för riksintresset, alltså hamnen. Det finns inget att välja på.
– Vi gör kommunen uppmärksam på detta så att den inte landar i ett skarpt läge där vi tvingas säga nej.
Vad innebär påtaglig skada?
– Det är en bedömningsfråga, och i det här fallet är det svårt. Länsstyrelsen måste väga olika saker mot varandra, det är mycket som påverkar, säger Eva Brynolf.
Nu påbörjas samrådstiden, som i ett första skede pågår till den 5 augusti. Länsstyrelsen ska träffa kommunen på ett så kallat plansamråd, då alla de olika utredningarna och rapporterna redovisas. Därefter gör länsstyrelsen ett självständigt ställningstagande.
– Vi tittar på helheten och skriver en samlad bedömning, säger Eva Brynolf.
Länsstyrelsens svar väger tungt, men det gör även synpunkterna från de 15 sakägarna, alltså de närmast berörda företagen och fastighetsägarna runt Ölandshamnen.
– Länsstyrelsen vill förmå kommunen att finna lösningar som gör att planen kan antas, men det finns sakägare som sannolikt kommer att överklaga ett kommande detaljplanebeslut, säger Eva Brynolf.