Linnéuniversitetet har anmälts för diskriminering av en student. Studenten lider av epilepsi och hindrades av en lärare att delta i undervisningen.
Enligt Linnéstudenternas anmälan började diskrimineringen hösten 2012 efter att studenten informerat sina lärare vid institutionen om sin funktionsnedsättning. Först fick studenten delta i?alla ämnen men efterhand ändrades det. Från början stoppades studenten från att vara med i ett ämne. Efter hand blev det fler, med motiveringen att läraren inte ville att studenten ”skulle dö på lektionerna”.
För att vara med i vissa ämnen krävde läraren läkarintyg om ett tillräckligt stabilt hälsotillstånd för att ha körkort. Bakgrunden till kravet, eller en förklaring om hur ett intyg skulle göra någon skillnad, fick studenten inte berättat för sig.
Lärarens agerande har lett till att studenten känner sig utanför, mår dåligt och känner sig utbränd men också till att vissa kurser inte kunnat tenteras av. Linnéstudenterna ställer sig frågande till om det är rimligt att studiegången blivit lidande på grund av en funktionsnedsättning som studenten hade kunnat undvika att berätta om från början och då ”kanske haft möjlighet att studera på lika villkor som övriga studenter”.
Däremot är studenten mycket nöjd med bemötandet från andra lärare vid institutionen och studenten har också fått vara med på alla praktiska moment de ansvarat för.
– Det är missriktad omtanke om studenten som ligger bakom och det blev så fel, säger Lena Larsson, prefekt vid institutionen för idrottsvetenskap.
Vem är det som avgör om en student med ett medicinskt tillstånd får vara med i undervisningen?
– Det är studenten. Vi har satt in flera åtgärder, samtalat med studenten och läraren och jobbar för att det inte ska kunna upprepas igen. Det är okunskap och rädsla som gör attsådant här händer. Vi måste ha tydligare rutiner, säger Lena Larsson.
På en kommande institutionsdag är temat bemötande och likabehandling. Diskussioner förs också inom alla arbetslag.
Själva anmälan utreds externt och rektor fattar beslut.
De senaste två åren har studenten varit symptomfri.