Under maj har tågen till och från Alvesta varit försenade sammanlagt nästan fyra dygn. Och fler förseningar väntas under sommarens banarbeten.
Försommaren har gått i förseningarnas tecken. Sammanlagt var tågen mellan Alvesta och Kalmar försenade 91 timmar – nästan fyra dygn – under förra månaden. Barometerns kartläggning visar att det är just Kust till kust-banan som har haft mest problem. Då handlar det om Öresundståg och SJ:s tåg mellan Kalmar och Göteborg.
– Under maj månad har vi haft ganska mycket störningar. Vi har haft ett spårbyte från Alvesta ner till Älmhult, och där passerar alla Öresundståg. Vi ser tydligt att det arbetet är den största enskilda orsaken till förseningarna under maj, säger Mats Arnesson, enhetschef på Trafikverkets trafikledning för Småland och Blekinge.
I genomsnitt rörde det sig om åtta minuters försening på varje försenat tåg. Vanligaste orsakerna var just banarbeten och att man fått vänta in andra försenade tåg i Alvesta. På sträckan Växjö–Emmaboda var tåget försenat vid 343 tillfällen under maj månad.
Och problemen lär inte minska. Banarbeten, både i Alvesta och mellan Emmaboda och Nybro, fortsätter under ytterligare fem helger i sommar. De berörda helgerna är i juli och augusti. Då byter man spår och växlar vid Alvesta station.
– Risken är stor att det blir störningar just där arbetet görs. Då kan det bli att tåg inte kommer in till Kalmar när de ska och man kan få byta tåg i Alvesta, säger Mats Arnesson.
Kustpilen, som går norrut mot Hultsfred och Linköping, har inte haft lika stora problem. Där var förseningarna på 19 timmar under förra månaden. Enligt Mats Arnesson beror det främst på att det är färre avgångar på den järnvägsbanan och att så kallade signalfel sällan uppstår eftersom signalerna sköts manuellt.
På Öresundstågen fjärrstyrs signalerna från Malmö, vilket är bättre rent säkerhetsmässigt men också gör att sträckan blir mer teknikkänslig. Förra veckan var det ett signalfel mellan Emmaboda och Lessebo som gjorde att tågresenärerna fick vänta i över en timme.
Ett annat problem är mötesplatserna. När man, som på Kust till kust-banan, bara kör på ett spår måste tågen mötas i exakt rätt tid. Är ett tåg sent får det andra tåget vänta.
– Det är en känslig sträcka eftersom det bara finns enkla spår och mötesplatserna ligger där de ligger. Blir det ett signalfel och ett tåg är sent tio minuter så fortplantar sig förseningen väldigt snabbt, säger Mats Arnesson.
Att det är så många tåg som ska fram påverkar också förseningarna. Jörgen Borggren är ansvarig för Trafikverkets underhåll av järnvägarna i södra Sverige. Han berättar att man i dagsläget kör på maximal kapacitet på sträckan mellan Alvesta och Kalmar.
– Vi gör åtgärder hela tiden ute på spåren, men det går fler och fler tåg på sträckan. Ju fler tåg som går, desto större påverkan har det när det väl händer något. Ibland känner man att man skulle behöva mer tid mellan, men det skulle ju påverka antalet avgångar i så fall, säger han.