Vinterkräksjukan kan ha anlänt. En rundringning som Barometern har gjort visar att sjukan fortfarande verkar ligga lågt, men har drabbat ett par förskolor.
– En av våra avdelningar har varit hårt drabbad av kräkningar och feber. Det var en småbarnsavdelning med 13 barn där åtta var sjuka. De kräktes och hade feber och var allmänt olustiga men jag vet inte om det var kräksjukan, säger Gunilla Svensson, biträdande rektor på Ljungbyholmsskolan.
Även i Lindsdal har det surrats om vinterkräksjukan och några av förskolebarnen har kräkts. På andra förskolor Barometern varit i kontakt med har det inte funnits några tecken hittills.
Smittskyddsläkare Claes Söderström tycker att det låter som att vinterkräksjukan har drabbat Ljungbyholm.
– När det drabbar många i en klass är det väldigt troligt, säger Claes Söderström.
På andra håll i landet har kräksjukan redan slagit till, om än i mindre skala. Enligt Smittskyddsinstitutets senaste statistik som sträcker sig till den 14 oktober så har ungefär hälften av länen haft fall av kräksjuka.
Värst drabbat hittills är Örebro och för ett par veckor sedan drabbades sjukhuset i Karlstad av ett utbrott i personalmatsalen. I Kalmar var inga fall inrapporterade.
Vinterkräksjukan kan slå till när som helst på året, inte bara på vintern, viruset är lömskt eftersom det trivs både när det är torrare luft än normalt och fuktigare än vanligt. Det är också både luftburet och vattenburet.
Claes Söderströms tips för att undvika sjukan är att tvätta händerna noga eftersom just kräksjukeviruset inte är särskilt känsligt för sprit.
Ett annat knep är att om sjukan kommit in i familjen är att alltid fälla ner toalettlocket om någon kräkts i toaletten. Annars kan viruset vandra ut i rummet även efter spolning.
– Och de som är sjuka ska stanna hemma så de inte smittar andra. För vuxna säger vi ett dygn efter att ha varit symptomfri och för barn är det två dygn.
För den som redan blivit sjuk är det viktigt att försöka få i sig vätska.
Men det är inte alla som kan få vinterkräksjuka över huvudtaget.
Var femte person saknar den receptor som viruset behöver för att kunna angripa kroppen.
– De har ett inbyggt skydd. Det är ganska häftigt, säger Claes Söderström.