Efter drygt 300 dagar är det i hamn.
1 400 anställda inom omsorgen i Kalmar kommun har nu ett avtal.
– Jätteskönt, säger både Paula Löfgren som förhandlat för Kommunals räkning och Bertil Dahl (V), ordförande i personaldelegationen.
Det var i oktober 2012 som Kommunal sa upp avtalet med Kalmar kommun för anställda inom omsorgen.
Detta efter att personalen satt ner foten och vägrade acceptera hur schemana lades. Efter två stormiga möten beslutade facket att det fick vara nog.
Framför allt var det den så kallade resurstiden eller rörliga tiden som fick de anställda att se rött. I schemaläggningssystemet Timecare ska var och en önska och skriva in sina egna arbetstider.
20–25 procent av arbetstiden har varit rörlig. En fjärdedel av arbetstiden har därför personalen fått flytta över till andra enheter för att täcka upp för sjuk eller ledig personal.
Detta har upplevts som ett stort stressmoment. Allra helst som man med mycket kort varsel har varit tvungen att hoppa in på olika ställen.
– Den rörliga tiden minskar nu till 10 procent under en 16-veckors prövoperiod, säger Paula Löfgren.
Bakgrunden till systemet är egentligen en politisk vilja att ge alla som vill möjlighet att jobba heltid. Nu kanske det äntligen kan bli så, menar Bertil Dahl.
– Det är en jämställdhetsfråga. Man ska kunna leva på sin lön. Det känns oerhört skönt att vi äntligen har kommit överens, säger han.
Avtalet syftar till en lösning som passar både de anställda, arbetsgivaren kommunen och inte minst vårdtagarna. I ett första skede testas överenskommelsen som reglerar hur det ska gå till i 16 veckor.
Därefter sker en utvärdering. Avtalet börjar gälla från och med oktober.