Med hjälp av psykologer som arbetar inom primärvården ska nu landstinget ta krafttag mot den psykiska ohälsan i länet. Just nu slutförs rekryteringen av 24 psykologer.
– Rekryteringsarbetet har gått jättebra. vi har lyckats rekrytera nästan till alla tjänster, några få av dem kommer vi att besätta med psykologstuderande som genomför slutfasen av sin specialistutbildning, PTP-psykologer. Sedan har vi någon enstaka hälsocentral, exempelvis den i Torsås, dit vi hittills inte kunna rekrytera någon, dit köper psykologtimmar, det ska finnas psykologer att tillgå i hela länet, säger Jessica Rydell (MP), landstingsråd med ansvar för primärvården.
Lars Mattsson är landstingets primärvårdsdirektör, även han är nöjd med arbetet att anställa psykologer.
– Min uppfattning är att rekryteringen gått relativt bra. Det här är en stor och viktig satsning, när vi har psykologerna på plats kommer vi att inom primärvården att ha en psykolog per 10?000 länsinvånare. Med hjälp av olika lösningar kommer vi också att se till att det finns psykologer att träffa även i länets mindre orter, säger Lars Mattsson.
Varför då denna stora satsning på psykologer inom primärvården?
– Det här är ett långsiktigt arbete för att möta det faktum att den psykiska ohälsan ökar i samhället i dag, behovet av psykiatri ökar hela tiden. Förhoppningen är att många kan få snabb kontakt med en psykolog via sin hälsocentral och därför inte behöva söka hjälp via psykiatrin. Snabb hjälp kan, förhoppningsvis, också förhindra att människor utvecklar svårare psykiatriska diagnoser, säger Jessica Rydell.
Kommer man att kunna få psykologhjälp på länets alla hälsocentraler?
– Ja, tanken är att de psykologer vi nu rekryterar ska arbeta över hela primärvården. På vissa större hälsocentraler kommer psykologer att vara anställda, på de mindre kommer en psykolog, om det går som vi hoppas, att finnas på plats ett antal timmar varje vecka. Idén bakom den här satsningen är att det ska bli mycket lättare att få hjälp, säger Jessica Rydell.