Älgjakten går trögt i delar av länet.
– På vissa håll kan det vara dags att dra i nödbromsen, säger Folke Fagerlund från Jägareförbundet.
Nedgången är störst i mellersta delen av länet. Längst upp i norr kan man se en ökning av älgobservationer.
– På vissa håll är det nästintill att älgstammen kraschar. Då behöver man upphöra med jakten ett år eller två för att bygga upp stammen igen. Det är sådana beslut man fattar lokalt i älgskötselområdena, säger Folke Fagerlund.
Förra veckan var han ute med jaktvårdskonsulent Fredrik Ustrup och informerade älgskötselområden om läget. Man mäter hur många älgar man ser per mantimme.
I området Kalmar södra, med Torsås och Emmaboda kommuner, har det i stort sett varit oförändrat de senaste tre åren, liksom i Kalmarsund med större delen av Kalmar kommun och en del av Nybro.
I Kalmar västra, resten av Nybro kommun, visar älgobservationerna en minskning som helhet.
– Men det finns lokala variationer. Hällebergadelen av Nybro ökar lite, medan de andra delarna i huvudsak ligger stilla eller minskar, säger Folke Fagerlund.
Även mellersta länet minskar generellt, med Mönsterås, Högsby, Oskarshamn och Hultsfred.
Målsättningen med jakten är att skjuta fyra till åtta älgar per 1 000 hektar i länet 2013/2014.
– Det finns en medveten plan att minska älgstammen i Nybro, Högsby, Mönsterås, Hultsfred och även Vimmerby. Det som är svårigheter är att veta var vi ligger i förhållande till målet. På en del håll är det nog så att man redan kommit ner under målsättningen, säger Folke Fagerlund.
Förra veckan hade 52 licensområden och ett älgskötselområde inte rapporterat några fällda älgar alls.
– Om detta beror på att de inte har fällt någon älg, eller om det beror på att de inte är medvetna om att lagen säger att fälld älg ska rapporteras inom 14 dagar från det att den fällts, det vet inte jag, säger Helén Wåhlstrand Persson som arbetar med älgjakt på länsstyrelsen.
Folke Fagerlund uppmanar alla att rapportera in antalet fällda älgar, så att statistiken blir mer tillförlitlig.