Användningen av cykellyse ökar.
Ändå är det bara drygt hälften av alla cyklister som vill bli sedda i höstmörkret.
För tredje året i rad har Kalmar kommun och polisen genomfört en gemensam kampanj, Syns du inte finns du inte, för att öka antalet cyklar med lysen. Under en kväll i oktober informerades cyklister vid Norra vägen och Kalmar Sportcenter om vad som gällde, samtidigt som 350 gratis cykellampor delades ut.
Cyklister räknades vid Tullbron och Fredriksskansbron både före och efter kampanjen, och en viss ökning kunde noteras. Från 48 procent med lyse före kampanjen till 56 procent efter, visar kommunens sammanställning som nu är klar.
– Det går åt rätt håll, men vi är ändå en bra bit från visionen att alla cyklar ska ha lyse, säger Thomas Eidrup, projektledare på kommunen.
Han beklagar att det numera är svårt att nå ut till unga cyklister, eftersom både polisen och skolan har begränsade resurser för trafikundervisning.
– Mycket hänger på att föräldrarna tar ansvar, att de cyklar med sina barn och föregår med gott exempel, säger Thomas Eidrup.
Användningen av cykellysen har ökat under de tre år som polisen och kommunen har samarbetat. Före den första cykelkampanjen hade bara 21 procent, alltså var femte cyklist, lyse. Ett år?senare var siffran uppe i 35 procent och nu i höst alltså 48 procent, en siffra som förbättrades ytterligare, till 56 procent, efter kampanjen.
En viss skillnad noterades mellan kvinnor och män. Efter höstens kampanj hade 62 procent av de kvinnliga cyklisterna lyse, medan motsvarande siffra för männen var 47 procent.
Polisen i Kalmar har deltagit och ser positivt på kampanjerna.
– Vi är tacksamma att de genomförs. Kalmar växer och är en studentstad, vilket innebär att det blir fler cyklister och därmed ökar risken för olyckor, säger polisen Otto Fransson.
– Vi vill så klart att alla cyklister ska ha lyse, och nu efter kampanjen har vi satt i gång att beivra de personer vi stöter på och skriva ut böter, säger han.
– Det kostar 500 kronor att ertappas utan cykellyse på kvällen.