En privatchaufför får räkna med mycket övertid.
– Jag gick in i det här med öppna ögon, säger Kjell Andersson, landshövdingens egna chaufför.
Han är förvånad över det ståhej som hans övertid vållat. Barometern kunde i gårdagens tidning berätta att Kjell Andersson har 450 övertidstimmar på nio månader.
En dag i maj jobbade han till och med 17,5 timmar av dygnets 24.
All övertid sa sig Torbjörn Johansen, personalchef på länsstyrelsen, vara bekymrad över, både när det gäller arbetsvolymen och kostnaderna.
Privatchauffören själv, Kjell Andersson, är dock nöjd med sakernas tillstånd.
– Det är så här i det här jobbet. Det är inget konstigt alls.
– När min företrädare lämnade över till mig sa han att jag fick räkna med att jobba mycket. Det är alltså något man är införstådd med när man tar jobbet.
Enligt Andersson är det heller inget ovanligt med mycket övertid. Så var det både under Eric Krönmarks, Anita Bråkenhielms och Sven Lindgrens tid.
Länet är vidsträckt och avstånden långa.
– Möjligen har det blivit lite fler resor till Växjö nu i och med samarbetet med Kronoberg.
– Men landshövdingen ska vara ute och träffa folk. Det är ju hans jobb.
Enligt arbetstidslagen får man ha högst 50 timmar övertid under en kalendermånad. Under sex av nio månader har Andersson haft mer timmar än det.
Arbetstidslagen är dock dispositiv. Det innebär att den delvis kan avtalas bort. Och så länge arbetstagaren själv inte tycker att övertiden är något problem finns det inget som en fackförening kan driva.
För att få slut på diskussionerna kommer det dock troligen att införas så kallad förtroendetid för landshövdingens chaufför. I stället för övertid får han en fast summa.
– Det är väl helt okej för mig. Då skulle man kunna vara ledig när landshövdingen exempelvis är i Stockholm.
Men att tro att privatchaufförsjobbet skulle vara ett nio-till-fem-jobb är att lura sig själv, menar Kjell Andersson.
– Det här är inget man gör bara under kontorstid. Det ligger i sakens natur. Och det är alla privatchaufförer som tar jobbet medvetna om.