Nu sätts fokus på Kalmarsundsparken.
”Sundis” ska binda ihop Långviken med den nya bryggan. Allt för att stimulera rörelse.
Trots att Kalmarsundsbryggan aldrig blev klar till badsäsongen får man ändå räkna den som en succé. Enligt kommunen var badet både uppskattat och välbesökt. Nu vill man med utgångspunkt från bryggan fortsätta att bygga ihop hela området i ett stråk.
– Det är kanske inte många som vet, men det finns många idrottsföreningar i området. Det finns dykarklubb, seglarklubb, beachvolleyboll och vindsurfing, säger Anders Thor på Atrio arkitekter. Det är lite därför vi föreslår att man ska satsa på rekreation och idrott.
Atrio fick uppdraget att ta fram ett idématerial och byrån tog kontakt med föreningar för att lyssna på deras önskemål. Nu har arkitektbyrån formulerat sitt koncept som kommunen ska gå igenom.
– Vår tanke är att området ska gå att använda året runt, säger Anders Thor.
Det finns redan i dag ett grusat stråk, den slingan får en delvis ny sträckning och ska utökas med en ny del i betong. På betongen kan man cykla, åka inlines eller skateboard. Längs stråket ska det finnas tio ”hållplatser”, där man kan vila.
– Nu går vi vidare med det här stråket. Vi kommer att utgå från Långviken och satsa på volleybollplanerna där. Sedan arbetar vi oss bort mot bryggan, säger Mattias Adolfsson (S) samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
För nästa år finns en miljon kronor avsatt i investeringsbudgeten som ska räcka för att göra klart själva stråket. Framtida budgetar får sedan visa i vilken takt planerna kan genomföras.
– Det kommer att bli fantastiskt att knyta ihop Kalmarsundsparken med slottet och i förlängningen även bort till Laboratorieholmen.
I planerna och i budget finns byggandet av en bro till holmen utanför Kattrumpan. Denna ska också vara klar nästa år och skisserna kommer att presenteras på samhällsbyggnadsnämndens nästa sammanträde.
– Det som också är fint med de här projekten är att det sysselsätter personer som annars varit utanför arbetsmarknaden. Nu får de ett meningsfullt arbete med att göra Kalmar attraktivt, säger Mattias Adolfsson.
Arbetsnamnet är Sundis vilket anspelar på platsens läge vid Kalmarsund och att platsen ska locka till aktiviteter.