Många svenskar löper en ärftlig risk för att drabbas av hjärtinfarkt. Det går att testa för att upptäcka risken. Men landstinget vill inte satsa på testverksamhet.
Lars-Gunnar Larsson har under flera år kämpat med och mot landstinget för att de som vill ska kunna få testa sig och få besked om de har diagnosen FH, familjär hyperkolesterolemi.
– Landstinget sviker alla de unga människor som inte ens vet om att de har en stor risk att drabbas av hjärtinfarkt. Jag drabbades av infarkt två gånger och genomgick 2007 en transplantation och mina barn testades därför. Mig veterligen är min dotter den enda personen i länet som får medicin för att minska risken för en framtida infarkt, säger Lars-Gunnar Larsson.
Tillsammans med läkare på både länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus har Lars-Gunnar Larsson bearbetat landstingets politiker och tjänstemän för att det skulle öppnas en specialmottagning på sjukhuset i Oskarshamn.
I det underlag som tagit fram konstateras bland annat att det i Kalmar län rent statistisk kan finnas 760 personer som helt ovetande har familjär hyperkolesterolemi.
– Jag blir både ledsen, trött och upprörd. Landstingsledningen säger att det här handlar om en ny verksamhet och det vill man inte satsa pengar på. Inget fel i att ge fri sjukvård till äldre över 85 år, men hur prioriterar man. Detta handlar om unga människor som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt men som via medicinering kan undvika att drabbas, jag fattar inte, fortsätter Lars-Gunnar Larsson.
Samtidigt som landstinget i Kalmar län nobbar satsningar ärftliga hjärtsjukdomar väljer man en helt annan väg på Kardiologiska kliniken på regionsjukhuset i Linköping. Där leder överläkare och docent Lennart Nilsson uppbyggnaden av Sveriges första nationella webbaserade kvalitetsregister för ärftliga hjärtsjukdomar.
– Jag hoppas att landstingsledningen här lyssnar på Lennart Nilssons team och ändrar sitt beslut. Visst, en specialmottagning kostar pengar. Men den räddar liv och sparar stora pengar om antalet hjärtinfarkter kan minskas. När den här tekniken med test finns, hur kan man säga nej, frågar sig Lars-Gunnar Larsson.