På Centrallasarettet i Växjö har två personer avlidit av en allvarlig tarmbakterie.
På länssjukhuset i Kalmar skärper man kontrollen men har i dagsläget inga tecken på att någon avdelning drabbats av smittan.
I veckan kom larmet från Centrallasarettet i Växjö. Två personer, 85 år och i 30-årsåldern, tros ha avlidit efter att ha smittats av en magtarmbakterie som heter Clostridium difficile typ 027.
– Det här som hänt i Växjö är det första tecknet på spridning av smitta med Clostridium difficile typ 027 i Sverige. I landstinget har vi ett bekräftat fall, en patient som vi upptäckte vid en större provtagning under hösten. Det rörde sig dock om en patient som fick behandling för bakterien men som inte behövde sjukhusvård, säger Per-Åke Jarnheimer, hygien- och infektionsläkare på länssjukhuset.
Clostridium difficile är en tarmbakterie som i det närmaste uteslutande drabbar personer i samband med antibiotikabehandling.
– Att ha den här bakterien i tarmen är inte ovanligt. Men under en antibiotikabehandling slås så att säga även de goda bakterier vi har i kroppen ut och Clostridium difficile kan växa i antal. Ett första tecken på smitta är diarré. Man behandlar med än annan typ av antibiotika, fortsätter Per-Åke Jarnheimer.
För att vara på den säkra sidan kommer man i landstinget nu att öka antalet provtagningar där man specifikt söker efter den aktuella typen av bakterie.
– Vi hittar i snitt fem fall av Clostridium difficile varje vecka. Nu kommer vi att öka antalet fördjupade utökade analyser om vi misstänker smitta, säger Per-Åke Jarnheimer.
På länssjukhuset Ryhov i Jönköping har man för att förebygga att smitta med Clostridium difficile infört extrastädningar med det bakteriedödande medlet klorin. Ett förebyggande steg som ännu inte är aktuellt i Kalmar.
– Vi håller en ständig koll på smittan av tarmbakterien. Men vi har inte några tecken som tyder på att smittan sprids på sjukhuset därför sätter vi i nuläget inte in några extra insatser, säger Per-Åke Jarnheimer.