Hantverkstjänster och bilköp. Det är det som flest Kalmarbor klagar på när de vänder sig till kommunens konsumentvägledare.
Förra året kontaktade hundratals missnöjda Kalmarbor kommunens konsumentvägledare för råd och information. Majoriteten av klagomålen berörde hantverkstjänster och bilköp. Just de två toppar även Konsumentverkets klagomålslista för hela Sverige.
– Det har sett ut så här i alla de år jag har jobbat. Det är alltid samma fenomen med hantverkstjänster och bilar men jag vet inte vad det kan bero på. Kanske beror det på konsumenternas goda tro. Man måste vara mer på sin vakt och tänka i förväg, säger Thomas Olofsson, konsumentvägledare i Kalmar kommun.
För att undvika problem som lätt uppstår i avtalssituationer har Thomas Olofsson och Konsumentverket ett antal råd.
När det kommer till hantverkstjänster är det viktigt att konsumenten har en bra dialog med hantverkaren samt att man är tydlig med sina förväntningar på slutresultatet. Konsumenten och hantverkaren bör även skriva ett avtal om arbetets omfattning, hur lång tid det ska ta och vad det ska kosta. I avtalet är det dessutom viktigt att inkludera tilläggsarbeten som kan uppstå.
– Att vara tydlig med avtalet innan allting görs och att ha det nerskrivet på papper är viktigt. För hantverkstjänster finns det speciella formulär online att fylla i, säger Thomas Olofsson.
När det gäller bilar handlar det i första hand om reparation av bilar och köp av begagnade bilar. Förutom ett tydligt avtal råder Konsumentverket att välja en bilhandlare med ett gott rykte. Bilhandlaren ska också helst vara ansluten till Motorbranschens riksförbund, då det hos dem finns riktlinjer för hur fel vid köp ska hanteras.
Men det allra viktigaste, understryker Thomas Olofsson, är att upprätta ett skriftligt avtal.
– Muntliga avtal är inte värda mycket. Med ett muntligt avtal blir klagomål svåra att bevisa. Se till att ha det på papper, annars är det nästan ingen idé att gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden, säger han.