Bodde du i Kalmar under andra världskriget? Då kanske du har intressanta minnen om vardagen i Kalmar att berätta om.
Nästa år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut. I samband med det planerar Kalmar läns museum en utställning om hur livet i Kalmar var under den tiden. Museet har fotografier och föremål från perioden. Nu vill de få in berättelser om hur vardagen såg ut i Kalmar under krigsåren.
– Vi söker berättelser som kan få våra föremål att tala, säger Eva- Lena Holmgren, historiker och ansvarig för museets digitalisering av fotografier.
Eva- Lena Holmgren kommer själv vara delaktig i insamlandet av berättelser. Speciellt eftertraktade är berättelser om lasarettsfartyget Prins Carl, som kom till Kalmar 1945 med svårt medtagna flyktingar.
Många män kallades in i beredskap under kriget. Det lämnade många kvinnor, som tidigare varit hemmafruar, till att försörja familjen. Något som inte var lätt under ransoneringstider.
– Det finns många aspekter på livet i det icke krigsförande landet och livet efter kriget, då flyktingarna kom, berättar Eva- Lena Holmgren.
Länsmuseet vill passa på att få in berättelser om den tiden, så att de kan bevaras och berättas vidare.
– Vi tror att utställningen kan vara ett bra sätt att skapa delaktighet, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.