Luftmysteriet i Brännarhallen kan vara löst.
På torsdagen förbättrades luften från 1,6 miljoner partiklar per kubikfot till 600 000 på bara några timmar.
Och då var ändå bara hälften av de nya fläktarna installerade.
– När det är så mycket partiklar i luften behövs det sex fläktar, säger K-G Rindefors, distriktschef för företaget Cair som nu hyr ut fläktarna till Kalmar kommun under en försöksperiod.
– Häromdagen när jag mätte var siffran uppe i fyra miljoner partiklar. Det är nog den nivån det har varit när ungarna spelat fotboll. Och det är långt ifrån acceptabelt.
Problemen i Brännarhallen kan kanske äntligen få ett slut. Barometern har i ett antal artiklar beskrivit de luftrörsproblem som många barn och vuxna upplevt efter att ha spelat i hallen.
Trots att hallen sanerats och konstgräsplanen fyllts på med nytt granulat har besvären bland barnen fortsatt.
– Jag läste om alla problemen i Barometern och tog därför kontakt med Kalmar kommun, säger K-G Rindefors som säljer fläktar som renar framför allt offentliga lokaler.
Företaget Cair har haft stora framgångar med sina fläktar i slöjdsalar runt om i Sverige. Bland annat har luften förbättrats avsevärt för slöjdlärarna på Kalmarsundsskolan.
Fläktarna har också installerats i gympasalar tidigare. Men aldrig där det finns konstgräs. Torsdagens installation var därför första testet på en ny typ av miljö med väldigt höga nivåer av nanopartiklar.
– Det är just de allra minsta partiklarna, de som man inte ser, som är farligast. Framför allt för barn.
– De påverkar mycket och kan ge allergier och luftrörsbesvär.
För att en lokal ska vara okej krävs det att nivån ligger mellan 200 000 till 500 000 nanopartiklar per kubikfot. Vid torsdagens mätning på morgonen låg nivån på 1,6 miljoner. Men bara efter några timmar, när två fläktar hade monterats, var nivån nere i 600 000, en minskning med 60 procent.
– Jag är övertygad om att det här fungerar. Fläktarna ska få jobba hela natten och så ska vi hit och mäta igen.
Fläktarna skiljer sig från andra luftrenare, genom bland annat filtret som består av tunna membran där mikropartiklarna fastnar.
Filtret behöver inte bytas ut, utan dammsugs av automatiskt.
Kalmar kommun hyr in fläktarna för mellan 5 000–7 000 kronor i månaden.
– Det här behövdes verkligen. Jag har blivit halvhes bara av att gå här under den här korta tiden. Det kan inte ha varit bra för barn att vistas i den här miljön tidigare. Men nu är vi övertygade om att problemen är lösta.