Margareta Gustafsson har erfarenhet från så väl hamnplacerade universitet som ombyggnad av historiska kvarter i London. Hon är Kalmar läns nya länsarkitekt.
Hon tillträdde tjänsten vid årsskiftet och har hunnit bli lite varm i kläderna. Redan nu slår hon fast att Kalmar skulle må bra av ett centralt placerat universitetshus.
– Det är en stor fördel för Kalmar att ha ett universitet i stadens centrum i stället för ett campus. Se på Växjö. Där finns tusentals studenter vid universitetet men inne i stan är det helt dött, säger Margareta Gustafsson.
Margareta Gustafsson är född i Kalmar men har under många år arbetat för Malmö stad med översiktsplanering och stadsbyggnadsvisioner. Västra hamnen, där Malmö högskola ligger insprängd, och Brostaden är två stora projekt där hon stått för idéer och utvecklat planprogram.
Efter tiden i Malmö studerade hon i Storbritannien och fortsatte med att jobba över tio år med stadsbyggnadsfrågor i London. De flesta projekten var stora stadsomvandlingsprojekt i historiska miljöer där gamla byggnader, bland annat militärbaser, fått nytt liv och innehåll.
– Där fanns mycket intresseavvägningar att göra. Där var i allra högsta grad en politisk verklighet. Arkitektoniska frågor står högt i rang på den politiska agendan i England.
Några större projekt hon kommer att engagera sig i Kalmar län är Ölandshamnen, Oskarshamns inre hamn och Circle resort i samma kommun. Men också havsplanering. Länsstyrelsen är en av tre i landet som har samordningsansvar och Kalmars lott har fallit på Östersjöregionen. Nu ska det ske en kartläggning av information och olika typer av anspråk på havet. Det gäller allt från fiske till arkeologi.
Hennes ambition är att jobba närmare och tidigare i planeringsprocesser tillsammans med kommunerna vid stora projekt.
– Att vi jobbar förebyggande, i dialog och med att hitta lösningar i tidigt skede snarare än att vi kommer in på ett sent stadium i planeringen ser jag som centralt.
Hon menar att länsstyrelsen har ett stort ansvar som vägledare och att det inte behöver ligga i strid med att länsstyrelsen också är den myndighet dit planärenden överklagas.
– Länsstyrelsen har en viktig rådgivande funktion enligt lagen.
Att arbeta med stadsomvandling av mångfacetterade kulturhistoriska miljöer så att de fylls med liv är det hon tyckt mest om i sitt arbete. Erfarenheterna från London kan komma väl till pass i ett län som på gott och ont har många natur- och kulturtillgångar.
– Det är viktigt att visa fram de värden som finns men man kan också tillföra nya funktioner och kvalitéer för en bra livsmiljö.