För mindre än ett år sedan flyttades Kustbevakningsstationen från Kalmar till Oskarshamn. Nu väntar redan det första stora sparpaketet
Det är nationella ledningen för Kustbevakningen som på fredagen gick ut med nödrop om mer pengar för att klara verksamheten. Budgetunderskottet ligger på 133 miljoner kronor av drygt en miljard. Redan till sommaren kan det bli varsel om inte mer pengar kommer fram från statsmakterna.
– Innehållet i vårpropositionen blir en viktig signal för Kustbevakningen. Om inte anslaget ökar med det vi begärt, måste åtgärder vidtas redan före sommaren.
– Varsel av personal, en minskning av antalet fartyg och nedläggningar av stationer blir då verklighet, säger generaldirektör Judith Melin.
Det skulle kunna innebära nedläggning av 8–10 kuststationer, som i dag är 25. 20 procent av personalen skulle få gå vilket innebär drygt 150 av 760. Fredrik Aldorsson är chef för kuststationen i Oskarshamn.
– Det här var nytt även för mig, säger han när OT ringer.
– Vi kände till att vi går mot ett underskott på 133 miljoner kronor, men inte vad konsekvenserna kan bli.
Han verkar dock ganska lugn inför framtiden.
– Inom Kustbevakningen tittar vi alltmer på vad som är kärnverksamheten. Det är miljöräddningstjänst. Oskarshamn har miljöräddningstjänst med nytt miljöskyddsfartyg och dykare.
– Kustbevakningen har också en massa sidouppdrag, som inte tillhör kärnverksamheten.
Längs ostkusten finns, i södra delarna, stationer i Karlskrona, Oskarshamn, Västervik-Gryt, Oxelösund, Södertälje och på Gotland. Västervik-Gryt och Oxelösund är så kallade jaktstationer.
Kustbevakningens varnar för drastiska effekter om inte mer pengar kommer.
Närvaron till sjöss för att kontrollera sjöfylleri, oljeutsläpp, dumpning och miljöbrott minskar med 30–40 procent.
Gränskontrollen minskar med 30–40 procent, vilket leder till mindre utlännings- och tullkontroll.
Fiskeriövervakningen minskar med 30–40 procent och jaktkontrollen med 60 procent.