På onsdagen gjordes alla sjätteklassare nationellt prov i engelska. I en uppgift fick eleverna skriva ner en webbadress som ledde till en sexsajt som erbjuder utländska kvinnor.
I nationella provet i engelska för årskurs 6 lyssnade eleverna till en engelsk röst för att testa sin förmåga att förstå språket i en hörförståelse. Rösten läste upp en webbadress som eleverna skulle anteckna. Efter provet ville många elever testa att besöka webbsidan, och hamnade då på en snarlik adress. Webbsidans innehåll chockade både elever och lärare. Eleverna möttes av en sexsajt som erbjöd utländska kvinnor mot betalning, skriver Aftonbladet.
Efter händelsen har Skolverket gått ut på sin hemsida och beklagat det som inträffat.
”Webbadressen hittades på av provkonstruktören och i samband med att provet konstruerades kontrollerades att den inte gick till någon webbsida. Tyvärr har det under onsdagen visat sig att om elever efter provet går in på den påhittade webbadressen så dirigeras man om till en annan webbsida. Den sidan har tillkommit efter att provet kontrollerades en sista gång före tryckning av provet. Detta är naturligtvis olyckligt”, skriver Skolverket på sin hemsida.
På Facebook var kritiken mot Skolverkets misstag kraftig i Facebookgrupper för lärare på torsdagen. ”Skandal med webbadressen. Hur är det ens möjligt?” undrar en lärare.
Också på Lärarförbundet i Kalmar är man kritisk.
– Det är naturligtvis mycket beklagligt att det blev så här, säger Yvonne Håkansson som är ordförande i Lärarförbundet i Kalmar.
– Vi har elever som är nyfikna och lustfyllda och gärna undersöker saker. Skolverket måste tänka till. Det hade väl varit bättre om man länkat till en av skolverkets egna sidor med information om nationella proven.
Skolverket avråder nu lärare från att använda det nationella hörförståelseprovet och rekommenderar lärare att pröva hörförståelse på något annat sätt med de elever som var sjuka eller frånvarande under provtillfället.
Många lärare framförde i Facebookdiskussioner att det nationella provet i engelska var betydligt svårare i år, och att Skolverket använde för mycket kuggfrågor.
– Jag har inte nåtts av några kommentarer kring svårighetsnivån, men det kanske är sådant som kommer att komma fram vid rättningen av proven, säger Yvonne Håkansson.