Lagen om valfrihet har inte blivit någon lovsång. Bara sex vårdtagare har valt hemtjänst från företag i vår del av länet. Samtliga finns i Mönsterås.
I Kalmar har det varit en stor strid och orsakat splittring både inom Socialdemokraterna såväl som med partiets majoritetspartner Vänsterpartiet, men där var beslutet att införa LOV.
I lika röda Oskarshamn har man valt att säga nej och Nybro har inte ens velat ha statliga utredningspengar för att undersöka saken.
Högsby införde systemet för två år sedan. Resultat? Ett företag med noll kunder. Barometern har granskat hur väl LOV fått fäste i tio kommuner.
Lagen om valfrihet inom vården ser lite olika ut i vår del av länet, men har ett gemensamt. Det är lågt intresse både från företag som vill starta och från invånare som vill ta hemtjänst.
Mönsterås är den enda kommun i vår del av länet där faktiskt brukare har valt en privat entreprenör när det gäller hemtjänst.
Mönsterås är också den kommun i länet som varit i gång längst av alla. Jessica Hult driver företaget Ironmaid som blivit certifierad enligt LOV. Det är sex personer som valt hennes tjänster framför kommunens.
– Det är tufft. Men jag började med ett företag som sysslar med hemnära tjänster så det var ett naturligt steg att ta, säger hon. Men jag ångrar absolut inte att jag började med hemtjänst.
Mönsterås är den kommun som betalar bäst ersättning bland de tio kommuner i länet vi undersökt. Jessica Hult får 421 kronor per hemtjänsttimme. Det är närmare 25 procent mer än vad exempelvis Kalmar kommun kommer att betala.
– Jag har hela Mönsterås kommun som område, så jag tar emot alla som vill ha mig. Det gör att transporterna blir lite dyrare, säger hon.