Var tredje länsbo går inte till tandläkaren fast de behöver det. De har inte råd.
Det visar en stor studie om munhälsan i Kalmar län som presenterades på tandvårdsdagen på onsdagen.
–?Det här är väldigt alarmerande, säger tandvårdschef Anders Nylander. Det visar att stödet från staten inte har slagit igenom.
Tandhälsa var temat när drygt 200 tandläkare och tandvårdspersonal träffades på onsdagen på Guldfågeln Arena för den 20:e tandvårdsdagen i ordningen.
Utställarna stod i rad för att förevisa allehanda tekniska nyheter. Men det inte främst tekniska landvinningarna som stod i fokus under dagen. Däremot tandhälsan.
–?Munhälsan påverkar hela allmäntillståndet, säger Kaj Holst, ordförande i privattandläkareföreningen.
–?Det finns exempelvis en koppling mellan munsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.
Just den starka kopplingen mellan munhälsa och livskvalitet gör det faktum att många faktiskt inte har råd att gå till tandläkaren extra oroande, menar bland andra tandvårdschefen Anders Nylander.
På tandvårdsdagen föreläste han om en stor studie som gjorts bland länsborna om tandhälsan. Enligt den är nästan 80 procent nöjda med sina tänder. Var tredje länsbo anser dock att man har ett stort behov av tandvård.
Det som bekymrar tandläkarna mest är det faktum att nästan var tredje länsbo en eller flera gånger har avstått att gå till tandläkaren, även om de velat. De har helt enkelt inte haft råd.
Detta visar, enligt Anders Nylander, att de statliga subventionerna inte räcker till. Tandvårdsersättningen innebär att man får 50 procents rabatt på det som kostar över 3?000 kronor.
Problemet är att man själv måste stå för allt innan man kommer upp till de summorna.
–?Och det drabbar främst äldre, ensamma mödrar och ungdomar.
Frisktandvården, som går ut på att man betalar en mindre summa varje månad, har delvis lättat bördan för många, menar Nylander.
– Men för att fler ska kunna förbättra sin munhälsa krävs antingen att subventionerna ökar eller att politikerna beslutar sig för att stötta frisktandvården.