KLT satsar stort på utbildning i bemötande och nästa år ska fordonen för liggande transporter blir fler.
– Ett bra bemötande kan rädda en situation där det har kört ihop sig likväl som ett dåligt bemötande kan stjälpa en situation helt, säger Conny Karlsson, ansvarig för beställningscentral, trafikledning och kundtjänst på KLT.
Just nu utbildas anställda i linjetrafiken men i nästa vända är det taxichaufförerna som ska gå utbildningen.
Vad gäller en sjukresa som den Anette Nilsson upplevde menar Conny Karlsson att chauffören måste vara lyhörd för kundens önskemål.
Direktiven från KLT är att det inte är högsta hastigheten på skylten som gäller, utan ska anpassas efter hur den som åker med mår.
– Föraren ska kunna lyssna in behoven. Det bästa är om de framförs redan vid beställningen. Om man inte har talat om behoven är det svårare att tillgodose dem.
Ett återkommande klagomål är långa väntetider för att få en liggande transport. Där har klagomålen hjälpt till att uppmärksamma bristen på fordon och när nästa avtal träder i kraft 1 januari 2015 kommer det att finnas fler lämpliga fordon till hands.
– Vi ser klagomålen som en möjlighet att förbättra oss. Vi kanske inte hade uppmärksammat det här alls om folk inte hade hört av sig.
Är det lämpligt att chaufförer och personal vid beställningen frågar efter vilken sjudom beställaren har?
– Det gör vi inte. Men vi vill veta vilka behov som finns för att resan ska bli bra och vilket färsmedel som behövs, linjebuss, taxi eller specialfordon. Ett medicinskt utlåtande kan vara till stöd för ett bra beslut om behoven.