Arbetslösheten i Kalmar län ökar och fler varslas. Samtidigt visar nya siffror att 4 av 10 länets arbetslösa saknar ersättning från a-kassa eller aktivitetsstöd.
Arbetslösheten i Kalmar län har under det senaste året ökat med 10 procent och i oktober var 8,5 procent, eller 9 475 personer arbetslösa, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. 338 personer varslades under oktober om uppsägning, jämfört med 722 personer förra året.
– Statistiken visar att situationen på arbetsmarknaden inte är entydig. Samtidigt osm industrin har det besvärligt finns det branscher som klarar sig bra, säger Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef i Kalmar, i ett pressmeddelande.
Samtidigt visar statistik från Arbetslöshetskassornas Samorganisation att 4 av 10 arbetslösa, eller 3500 personer, i Kalmar län saknar ersättning från a-kassa eller annat trygghetssystem. I landets som helhet står var tredje utan ersättning.
– En stor grupp av dessa personer är sådana som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden, som exempelvis unga eller nyanlända. Det finns också en grupp som har jobbat, men inte jobbat tillräckligt mycket för att uppfylla arbetsvillkoret som är 80 timmars arbete i månaden under minst sex månader, säger Melker Öbrink som är kanslichef på Arbetslöshetskassornas Samorganisation.
Hur dessa personer försörjer sig finns det inga entydiga siffror på.
– En undersökning gjord av Sveriges kommuner och landsting 2011 visar att av de elva miljarder som under det året betalades ut i försörjningsstöd var 40 procent kopplade till arbetslöshet. En annan undersökning gjord av oss i våras visar att var tredje som saknar ersättning uppger att de fått låna pengar av nära och kära för att överleva, säger Melker Öbrink som bland annat vill se en ändring av arbetsvillkoret så att fler ska kunna få ersättning från a-kassan.
– På dagens arbetsmarknad med timanställningar och andra kortare anställningar är det svårare än tidigare att uppfylla arbetsvillkoret. Dessutom innebär det frysta dagpenningstaket att även de är medlemmar i a-kassan har svårare att få en rimlig ersättning, säger Melker Öbrink.