Ett svagt intresse bland väljare och en närmast osynlig union. Men EU påverkar Kalmar kommun mer än vad många tror. I dag är det en månad kvar till valet.
I november gjorde Barometern en dagordningsanalys som visade att 60 procent av alla beslut i fullmäktige har någon koppling till EU. Ändå har intresset för att delta i valet till EU-parlamentet visat sig väldigt svagt, trots att det påverkar Kalmars utveckling.
– Det handlar om att vi i Sverige har varit så duktiga på att integrera EU-förordningar i svensk lag och att exempelvis bidrag kanaliseras via myndigheter utan att det är så självklart att det är just EU-medel, säger Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförande.
Det finns flera exempel i Kalmar och närområdet. Omkring 20 miljoner av Fastighetsverkets storsatsning på Kalmar slott är EU-medel. Större delen av saneringen av Oskarshamns hamn kommer från unionen. Men det är också mindre, mer lokala projekt som kan förverkligas genom EU-bidrag. Som exempelvis ett bastubyggande i Ekenäs, en vandringsled i Ljungbyholm och det stora miljöprojektet som drivs genom Kalmarsundskommissionen. Projekten är normalt inte fullfinansierande, utan det krävs en motprestation. När det gäller mindre projekt växlar man detta mot arbetskraft.
– Vi är naturligtvis väldigt påverkade av vad som händer inom EU. Lagen om offentlig upphandling är kanske det som påverkar oss främst. Vi tog ett drastiskt beslut om att kräva att företag har svenskt kollektivavtal för att handla med oss. Där låg vi i framkant men nu har också EU godkänt den konstruktionen. Sveriges riksdag ligger fortfarande efter.
Men EU kan också ställa till problem. Flera små, svenska, kommunala flygplatser var hotade sedan EU föreslog att det skulle vara förbjudet att ge regionala stöd till flygplatser.
– Det handlade om alldeles för stora regionala bidrag till någon flygplats i södra Europa. Men de kommunala flygplatserna i Sverige har genom lobbyorganisationer räddat stödet. Det gäller att vi är aktiva, säger Johan Persson.
Kalmar kommun ligger något bättre i valdeltagandet i EU-valet än resten av riket. Men det skiljer mellan distrikten, i Norrliden väst gick bara var tredje invånare och röstade.
Demokratiminister Birgitta Ohlsson har satt upp som mål att nå ett 50-procentigt valdeltagande den 25 maj. I Kalmar nås det om knappt 4 procent fler går och röstar i år jämfört med 2009.