En handikapphiss till läktaren – det är en av många nya möjligheter för Kalmarbygdens fältrittklubb. Allt tack vare ett OS-silver i London 2012.
–?Satsningen har betytt mycket. Den har gjort att vi har kunnat rusta upp sådant som annars inte hade blivit av, säger Tina Stjärndahl, ridskolechef och ridlärare, och poängterar samtidigt att det är sällan det satsas på ridklubbarna på det här sättet.
2012 tog Sara Algotsson Ostholt en silvermedalj i OS i London. Efter det bestämde Kalmar kommun för att satsa på ridsporten. I?dag har Kalmarbygdens fältrittklubb bland annat en handikapphiss till läktaren på gång. Stallet har rustats upp, hästarna har fått nya plankor och galler i spiltorna, och ett nytt bevattningssystem finns numera runt paddocken. Tillsammans har ridklubbarna i kommunen fått dela på drygt tre miljoner kronor.
–?Ridskolan här betyder väldigt mycket för väldigt många. Det har blivit lite som en fritidsgård för unga, de hänger här jämt. Det centrala läget betyder mycket för oss, säger Tina Stjärndahl.
Det är eftermiddag i stallet och hästarna ska precis tas in för mat. Tina Stjärndahl och Linda Sonesson, stallchef och ridlärare, visar runt tidningen i stallet och de saker som kunnat göras för ”Sara-pengarna”. De ser ljust på både klubben och ridsportens framtid.
–?Vi har ett otroligt tryck just nu, vi har 50 på kö för att börja rida, det är rekord, säger Tina Stjärndahl och Linda Sonesson tillägger:
–?Det är lite inne att rida nu. Jag tror att det har att göra med både Rolf-Göran Bengtsson och Sara Algotsson Ostholt.
Tina Stjärndahl instämmer.
–?Jag tror absolut att sporten har framtiden för sig. Det är en sport där män och kvinnor tävlar på helt lika villkor, det tycker jag är häftigt, säger hon.
Ute vid paddocken ska de visa hur bevattningssystemet fungerar. Tina Stjärndahl vrider på kranen och det börja spruta.
–?Nu tar det tio minuter att vattna paddocken. Förut tog det två timmar.
En handikapphiss står näst på tur.
–?Vi har många med funktionsnedsättningar här. Nu kommer klubben att bli mer välkomnande för alla.