Samma politik i parlamentet som i riksdagen.
Birgitta Axelsson-Edström vill värna offentlig sektor och se ett mer feministiskt EU.
Enligt den senaste opinionsundersökningen (Ipsos) inför EU-valet ligger Vänsterpartiet ungefär på samma siffror som vid valet för fem år sedan. Partiet verkar inte kunna räkna med samma lyft som man har haft när det gäller rikspolitiken. V ser ut att behålla sitt mandat, men inte mycket mer. Chanserna för att Birgitta Axelsson-Edström (V) ska kunna få en av de 766 platserna i parlamentet är begränsade, även om hon ligger högt upp på valsedelns sjätte plats.
Varför ska man rösta på dig?
– För att man inte ska skicka några döda fiskar till EU, skicka någon som vill någonting, säger hon.
Hon och hennes parti är EU kritiska, men de driver heller inte frågan om utträde.
– Nej, det finns det ingen anledning till att lämna nu när vi är där, då är det bättre att påverka utvecklingen i rätt riktning.
Rätt riktning är enligt Birgitta Axelsson-Edström och Vänsterpartiet en union utan vare sig gemensam utrikespolitik eller gemensamt försvar. Det handlar också om att arbeta med samma sakfrågor både när det gäller nationella valen som valet till EU-parlamentet.
– Vår profilfråga är att begränsa vinster in välfärden, den frågan är lika aktuell inom EU, säger hon.
Hon tänker främst på om det föreslagna handelsavtalet mellan EU och USA blir av kan det ge företag rätten att överklaga demokratiska beslut som minskar deras vinster. Det så kallade investerarskyddet kan alltså ge företag rätt att överpröva beslut som fattas i medlemsländerna.
– Så om vi i Kalmar har tagit ett beslut att inte tillåta privata företag inom vårdsektorn kan detta överklagas och skadestånd utdömas för utebliven vinst, säger hon.
Välfärdsfrågorna är de hon rankar högst, därefter kommer en annan hjärte-fråga för Vänsterpartiet. Jämställdhet.
– Vi har varit lyckosamma i EU och gjort ett fantastiskt jobb när det gäller jämställdhetsfrågor, men vi är långt ifrån klara. Vi måste satsa ännu mer.
Däremot vill hon att man ser över den kostsamma jordbrukspolitiken och överger detaljstyrning av storlek på gurkor och bananer.
– Sedan gillar jag inte stängda gränser. Vi får inte bygga en fästning Europa och murar mot de länder som är grannar till unionen.
Hur mycket betalade Sverige i nettokostnad till EU 2013?
– Oj det handlar om att vi betalar lite över 30 miljarder, men sedan får vi tillbaka en del också. Strax över 20 miljarder?
Rätt svar är 25,6 miljarder kronor.