– Man kan aldrig göra alla nöjda. Lärarna har säkert varit pressade inför skolavslutningen. Jag tror att det lugnar ner sig till hösten.
Högsta politiska ansvariga för gymnasieförbundet, Mona Jeansson (S), är övertygad om att kritiken mot ett toppstyrt förbund bara är tillfällig.
– Vi försöker få med alla på tåget. Men man kan inte tillfredsställa alla.
Barometern har i ett antal artiklar försökt spegla den kritik som finns bland lärare inom gymnasieförbundet. Lärare som får utskällning efter Facebookinlägg, mejl som stängs av och invändningar som viftas bort är några av de saker som gör att personal talar om toppstyrning, hot och skrämseltaktik.
På Barometern.se och i insändare har också debattens vågor gått höga.
Förbundets högsta ansvariga, Mona Jeansson, säger sig dock inte känna till kritiken.
– Nej, det har jag missat. Är det på Facebook, eller?
– Jag har ju hört rykten om att folk varit kritiska till vårt parkettgolv på förbundskontoret. Men vi har flyttat in i nya lokaler för vi var tvungna att kostymanpassa. Det har sparat oss 400 000 kronor. Det är inte konstigt att man satsar på något som ska hålla.
Det finns en uppfattning om att förbundet är auktoritärt styrt och att kritik tystas ned?
– Jag tror att det beror på att vi infört ett budget- och styrdokument som är väldigt tydligt. Politikerna ställer en rad frågor till verksamheten som man vill ha svar på.
– Vi har åtta prioriterade områden och en rad uppsatta mål med tidsangivelser. Så har inte förbundet jobbat tidigare. Det är tråkigt om man uppfattar det som auktoritärt, eller vad du väljer att kalla det.
Så det är tydliga mål som ligger bakom kritiken?
– Det kan det vara. Men i samband med detta har vi också omorganiserat och kostymanpassat. Det är pressat för lärare och särskilt nu i slutet av terminen med nytt betygssystem och så.
– Jag skulle tro att det lugnar ner sig till hösten.
Du har fått kritik för att du inte svarar på mejl eller är ute i verksamheten?
– Jag är ute i verksamheten. Det här året har jag ägnat mig särskilt åt gymnasiesärskolan.
– Jag är ute så mycket jag mäktar med. Men det tar tid att även reda ut vilken inriktning vi ska ha på verksamheten. Dessutom är det många möten. Vi består av flera kommuner och jag är på Öland och Torsås också.
– Jag vet att jag från vissa håll har uppfattats som om jag inte förstår något, men det får man ta, även om jag tycker att det är orättvist. Jag vet också från vilket håll det kommer.
– Men de känner inte mig. De vet inte hur mycket jag jobbar.
Mona Jeansson tror att en del av kritiken kan bero på de tuffa tiderna.
– Det vore konstigt om inte det fick någon inverkan. Vi försöker få med alla på tåget. Men man måste förstå att det inte går att få alla nöjda.