Förslaget om vargetableringen fortsätter att uppröra tamdjursägare. Men att det skulle röra sig om tio vargar i länet är en ren missuppfattning.
Mattias Persson är jakthandläggare och sitter med i viltförvaltningsdelegationen där han företräder länsstyrelsen i Kalmar län. Han menar att beslutet om tio vargar i länet är en ren missuppfattning och att det så kallade beslutet än så länge bara är ett förslag.
– Jag vet inte var man har fått just tio vargar ifrån. Man har kommit fram till ett förslag om en vargföryngring, vilket visserligen innebär tio stycken vargar, men tanken är att vi ska dela en föryngring med angränsande län. Ingen vet därmed exakt hur många vargar som kommer etablera sig i just Kalmar län, det kanske inte blir några alls, säger Mattias Persson.
Kalmar läns landshövding Stefan Carlsson är ordförande i viltförvaltningsdelegationen och han har full förståelse för att frågan väcker känslor.
– Det är en väldig osäkerhet kring vargen. Oron som de med tamboskap känner ska tas på allvar. Men vi rår inte över frågan regionalt. Det är riksdagen som har beslutat om det här.
Tycker du att nivån är rimlig?
– Det är svårt för mig att uttala mig om. Viltförvaltningsdelegationen har varit väldigt oenig. Vissa vill ha fler vargar och vissa vill ha färre. Det är många som har åsikter i frågan.
Det är Naturvårdsverket som har begärt in förslag för miniminivåer för rovdjur, i Kalmar läns fall gäller förslaget lo och varg. Ett villkor för vargetableringen i Kalmar län är att spridningen av rovdjuret ska ske på naturlig väg och inte genom utplantering. Hur många vargar som kommer att vandra till Kalmar län går därför inte att förutspå.
– Blir det fler än tre föryngringar i södra Sverige blir det licensjakt. Skyddsjakt på varg har man däremot alltid rätt till, oavsett antalet. Man får freda sig mot rovdjur och ta bort dem som gör skada, säger Mattias Persson.
Många hävdar att man borde ha avvaktat tills dess att utredningen av de socioekonomiska konsekvenserna av en vargetablering fastställts, i augusti 2015, vad anser du om det?
– Naturvårdsverket vill ha svar på sin begäran om miniminivåer redan efter sommaren. Dessutom har viltförvaltningsdelegationen skrivit in i förslaget att man ska ta hänsyn till utredningen, säger Mattias Persson.
För tillfället finns det ingen kännedom om varg i länet, med undantag för två vargar som endast varit på besök i början av året.