Det blir inga utflykter med minibussen för de boende på Björkhaga i sommar. Minibussen står stilla och de gamla får gå eller åka vanlig buss om de vill ut.
– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi inte kan ha den längre. Det är slöseri att ha den på plats men inte kunna åka med den när den ändå står där, säger Elisabeth Gustavsson (S), ordförande i Södermöre kommundelsnämnd, en av flera som reagerat på de indragna utflykterna.
Med start 2008 satsade Södermöre kommundelsnämnd extra på ett projekt för att boende på äldreboende ska få komma ut mer. En projektledare kopplades in och samma minibuss som används för att köra ut skolmat lånades för bland annat sommarutflykter till stranden.
Projektet var mycket lyckat och resorna fortsatte långt efter projektet var slut. Men för en tid sedan blev det stopp. När Barometern efterlyser anledningen ges flera olika besked. Tina Astevall är verksamhetschef på Björkhaga och hon motiverar beslutet med att det är färdtjänst som ska användas, att det krävs ett särskilt tillstånd och att KLT, Kalmar läns trafik, ogillar användandet av minibussen av konkurrensskäl.
– Vi har sett över regelverket och ur försäkringssynpunkt kan inte personal köra enskilda brukare i kommunens fordon och fordonet tillhör en annan förvaltning, säger Tina Astevall som tycker det är tråkigt att inte kunna använda bussen, hon också.
KLT nekar bestämt till att de skulle ha något emot att gamla åker på utflykt i kommunens fordon, bara det är gratis och det enda tillstånd som behövs för att köra är ett vanligt körkort.
Ann-Christine Kittel-Olsson, utvecklingsledare och lokalt pensionärsråd i Södermöre, har inte hört talas om projektet från 2008 men hennes spontana reaktion är att det är precis så de vill jobba med de gamla. Men personaldelegationen vill att resorna sker på annat sätt.
– Det senaste beskedet är att man ska alltid undvika att köra själv och i stället använda kollektivtrafiken som är yrkestrafik. Ska man använda minibussen så ska det klart framgå varför man inte har valt kollektivtrafik eller annat yrkesmässigt fordon. Och man kan aldrig tvinga en anställd att köra. Vi har valt att avstå från utflykterna, men till hösten ska vi titta närmare på detta, säger Ann-Christine Kittel-Olsson.
Bussen står still utanför äldreboendet. Men det finns fler sätt att göra utflykter på menar Tina Astervall och Ann-Christine Kittel-Olsson.
– De som fått promenader eller färdtjänst beviljade gör det och andra kan söka om insatser. Det är något som vi har påbörjat i år. Alla söker sina insatser efter behov. Många går ut på altanen – vi har en oerhört fin miljö här, säger Tina Astevall.