Utgångspunkten är att alla är för Linnéuniversitetet. Men de övergripande frågorna handlar om varför man ska bygga nytt, var man ska bygga och hur beslutet ska tas.
Hörsalen på Brofästet var fylld till bristningsgränsen på tisdagskvällen när intressegruppen mot ett universitetskomplex i gästhamnen eller på Fredriksskans höll sitt möte. Namnlistor för att universitetet ska finnas vid Brofästet var det många som skrev under.
Bengt Erlandsson, Anders Åkerman och Tomas Arvidsson som ingår i intressegruppen förklarade att de tror på universitetets framtid i Kalmar.
– Vi tror att man kan locka hit duktiga forskare och studenter, sade Bengt Erlandsson. Men inte på grund av lokaliteterna utan därför att det finns bra utbildningar här liksom forskningsmöjligheter.
Anders Åkerman tyckte att kommunen lagt sig platt för universitetet.
– Kommunen ska ta till vara invånarnas intressen och lyssna på människor, i?stället har Linnéuniversitetets ledning fått diktera villkoren. Ett bygge i?hamnen kostar och det är studenterna som får betala i form av högre hyror och sämre utbildningar.
Tomas Arvidsson förklarade att han inte fick säga något när kommunens representanter hade sitt informationsmöte den 6 september.
– Men det tar jag som en komplimang, sade han och rev ner en lång applåd. Om man inte använder debatten som ett instrument då kör makten över folk.
Företrädare för alla politiska partier fanns på plats utom moderaterna. Och alla fick säga sitt i frågan om placeringen av universitetet.
– Lund har byggt tusentals bostäder och har universitetet utspritt i hela stan och det fungerar utmärkt, sade Inger Hilmansson (FP). Varför det inte skulle fungera i Kalmar, förstår jag inte.
Michael Foghagen (SD) förklarade att man vill hushålla med de lokaler som redan finns.
– Vi förordar Brofästet. Och varför skulle studenterna tycka det var bättre att universitetet ligger i hamnen när de själva bor i Norrliden eller Berga frågade han. Det stora flertalet studenter bor ju inte på Kvarnholmen.