Förtroendet för polisen är extra lågt i de södra delarna av kommunen. Här tycker bara var tredje person att polisen bryr sig om problemen.
Det visar polisens trygghetsundersökning 2012. Som Barometern tidigare skrivit ger undersökningen bilden av en förtroendekris gentemot polisen. Enbart 41 procent i Kalmar län anser att polisen bryr sig om de lokala problemen i området där man bor.
Ännu värre är det i Kalmar kommun med ett snitt på 39 procent.
Lägst förtroende har man i södra stadsdelarna av Kalmar och i Rinkabyholm. Där tycker bara 29 procent att polisen bryr sig. Därefter kommer de södra delarna av kommunen med samhällena Ljungbyholm, Påryd, Voxtorp och Halltorp. Här är förtroendesiffran 33 procent.
Högst förtroende gentemot polisen i kommunen har man i Funkabo. Där har utvecklingen gått åt motsatt håll. 2009 tyckte enbart 29 procent att polisen brydde sig.
I år har siffran ökat till 48 procent.
Undersökningen gäller en rad olika områden. Som vi redan skrivit känner sig länsborna allt tryggare totalt sett. Detsamma gäller invånarna i Kalmar kommun.
Till exempel uppfattar kommunborna buskörning med mopeder eller mc som ett allt mindre problem. I samtliga områden sjunker upprördheten kring problemet.
2005 tyckte 44 procent av de tillfrågade i Lindsdal och norra kommundelen att buskörningen var ett problem.
I dag har siffran sjunkit till drygt 20 procent.
Allt färre kommunbor är oroliga för att drabbas av inbrott i bostaden, ändå ligger andelen oroliga på 46 procent.
Oroligast är man i Norrliden där drygt 58 procent oroar sig för inbrott, samt Lindsdal och norra kommundelen där siffran är 56 procent. Minst orolig för inbrott är man i Oxhagen/Getingen. Där är 28 procent oroliga.
Generellt är invånarna i Norrliden, Funkabo och Kvarnholmen/Malmen mer oroliga för att utsättas för brott.
Föga överraskande anser boende på Kvarnholmen och Malmen att berusade personer utomhus är ett problem. Var tredje person ser det som ett problem i detta område.