Kalmar och Kronoberg ligger i topp inom elektronik- och maskintillverkning. Däremot borde flera andra industrier kunna skapa ytterligare 4 300 nya jobb.
Linnéuniversitetet har tillsammans med analysföretaget Grufman Reje tagit fram en undersökning där sex tillväxtbranscher i Linnéregionen identifierats och jämförts med fyra andra regioner.
Undersökningen visar att Linnéuniversitetsregionen ligger i topp när det gäller maskintillverkningsindustri och elektronikindustri. Men att den inom fyra andra tillväxtsektorer har en del att göra.
– Skog- och träindustrin har till exempel ett dåligt förädlingsvärde i vår region. Om tillväxten varit lika hög i Linnéområdet som i Värmland kunde det ha genererat 1 900 nya jobb hit, säger Anders Svalin som är projektledare på Linnéuniversitets samverkansavdelning.
Undersökningen visar att om förädlingsvärdet varit lika högt som de ledande regionerna även när det gäller plastindustrin, IT-sektorn och tekniska konsulter kunde 4 300 nya jobb skapas inom Linnéregionen.
– Vi tror att det finns en stor potential i regionen och vårt arbete blir nu att få till stånd en samverkan mellan universitet och företag. Som det är i dag så försörjer vi storstäderna med utbildad arbetskraft, säger Anders Svalin.
Linnéuniversitetet vill nu öka samverkan mellan skola och näringsliv. Nu startar ett EU-projekt under namnet Regsam – regional samverkan för hållbar tillväxt, där regionens tillväxtbranscher ska lyftas fram och samverka med universitetsutbildningarna.
– Vi vill visa hur lokala företag kan dra nytta av universitetet och vice versa. Vi vill också skapa en webbplats där företag och studenter kan nå varandra på ett smidigt sätt, säger Linda Leonhardt som är samverkanskoordinator på LNU.
Linnéuniversitetet har valt att fokusera på sex utvalda sektorer eftersom de bäst matchar universitets program. Därför saknas exempelvis för Kalmar län viktiga sektorer som dagligvaruhandel och turism i undersökningen.