Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Det är lång väg att gå. Inte en enda skola får godkänt i nationella proven i matte och svenska.
– Det här är inte acceptabelt. Skolorna har slarvat när proven utfördes, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
I dag träffas politikerna i nämnden för att bland annat diskutera årsredovisningen. Den är full med statistik om ekonomi, antal elever och satsningar som gjorts.
Men en sida i årsredovisningen har fått många att haja till: resultatet från de nationella proven i matte och svenska. Där skriker siffrorna rött.
Gränsen för okej går när 85 procent av eleverna på en skola klarar av att få godkänt. Det innebär att ungefär fyra av fem elever fixar provet.
När det gäller tredjeklassarna i Kalmar nådde inte en enda skola upp till de talen 2012. Genomsnittet ligger så lågt att endast två av fem elever får godkänt.
På vissa skolor är det till och med så lågt att bara 10 procent klarar målen, till skillnad från föregående år.
Men det finns en förklaring:
– De nationella proven beräknas på ett annat sätt nu. Tidigare behövde man inte göra alla delprov. Nu räknas alla delprov med, även om eleven inte har gjort det.
En annan orsak är rent slarv, enligt Jonas Hellberg. Skolorna har inte läst instruktionerna tillräckligt noga.
– Det kan till exempel ha saknats linjaler när det behövdes.
En rundringning som Barometern har gjort bland rektorer visar också att många fortfarande jobbar med läroböcker som bygger på den gamla läroplanen. När provet sedan kom, fick eleverna uppgifter på sådant som de inte hade lärt sig.
Ytterligare en faktor är den gemensamma rättningen. Proven gås nu igenom av en speciell rättningsgrupp. Då kan kraven vara tuffare än tidigare, men också mer rättvisa.
Hur ska Kalmar bli en av de bästa kommunerna med sådana här resultat?
– Utan de bristfälliga instruktionerna och det administrativa slarvet, skulle skolorna troligen ha legat i mitten jämfört med andra skolor i Sverige.
– Men det är inte tillräckligt. Vi måste vässa oss ytterligare. Och vi är inte nöjda. Nu skapar vi bättre rutiner. Slarv kan aldrig vara acceptabelt. Vi tar det här resultatet på största allvar, säger Jonas Hellberg.