Efter några tuffa år börjar de gröna näringarna se på framtiden med tillförsikt. Framtiden ska mötas med satsningar på både ökad livsmedelsproduktion och energiproduktion.
Med en kopp kaffe framför sig slår sig Anders Källström, verkställande direktör och koncernchef, ner vid bordet på en av stadens restauranger.
Det har gått lite drygt tre år sedan Anders Källström den 1 oktober 2009 började arbeta som vd för LRF. Han har just påbörjat en turné runt i Sverige. Först ut är ett besök i Kalmar och region Sydost.
– Övriga Sverige har väldigt mycket att lära av Kalmar län och Öland, här finns en tro på att det finns en framtid som företagare. Det gäller både små företag och större, ta Kalmar lantmäns satsning och projektet med att framställa biogas lokalt, det är två mångmiljonprojekt som ger beskedet till dem som undrar, vi tror på framtiden, säger Anders Källström.
När det gäller framtidsvisioner ser Anders Källström främst två områden där det finns möjligheter för de gröna företagen att utvecklas och göra de vinster som behövs, livsmedels- och engergiproduktion
– Jag tror på framtiden, vi ser att branschen under 2011 började visa positiva siffror. Ska vi lyckas vända utvecklingen handlar det mycket om att tro på framtiden. Därför är det viktigt att vi diskuterar möjligheter för företagande och frågor som rör entreprenörskap.
– Det kommer att behövas ökad livsmedelsproduktion, både för den inhemska marknaden och för export. Jag tror också mycket på energiproduktion, exempelvis biogas. Vi har i dag en transportbransch som till 90 procent är beroende av fossila bränslen. Detta faktum borde få många beslutsfattare att sova dåligt om natten, vi kan inte blunda och köra i 180 mot framtiden. Fossila bränslen är inte framtidens fordonsbränslen, förklarar Anders Källström.
När det gäller den svenska livsmedelsproduktionen efterlyser Anders Källström en annan inställning till svenskproducerad och högkvalitativ mat, från såväl privata konsumenter som offentliga upphandlare.
– Jag kan ta ett exempel. Så länge PRO fortsätter att jaga den billigaste matkassen är jag bekymrad. Jag vill inte se inställningen att billigt är bra. Personligen skulle jag vilja att PRO var ute och letade efter den mest prisvärda matkassen. Det är ju så med mat, man får vad man frågar efter.
– Samtidigt finns det ju väldigt många fina bevis för att det går att producera och sälja även lite dyrare högkvalitets produkter. Ta Västerbottenosten, där säger företagsledningen om att man skulle behöva 1 500 fler mjölkkor i närområdet för att kunna motsvara den efterfrågan som finns, fortsätter Anders Källström.
Men den närmaste framtiden för Anders Källström och LRF-ledningen handlar inte bara om att ge de 90 000 gröna företagarna bättre möjlighet att bli lönsamma. En annan viktig uppgift är att ta strid för att de försämringar som förslaget till ny långtidsbudget innebär blir så få som möjligt.
– Den del av EU-budgeten som återförs till gröna företag i Sverige via landsbygdsprogrammet riskerar att minska avsevärt. Detta beror på att den svenska regeringen i förhandlingarna om budgeten prioriterade den svenska rabatten på vad vi ska betala till EU.
– Själv försöker vi på olika sätt delta i diskussionen om hur den nya EU-budgeten ska fördelas ut här i Sverige. Det är ju inte acceptabelt att det blir den svenska landsbygden som ska betala hela den svenska rabatten, säger Anders Källström.
LRF:s vd Anders Källström arbetar för att se till 90 000 medlemmars intressen och ge dem möjligheter till bättre lönsamhet.