Mäta, registrera, kommentera. Och skriva, skriva, skriva. Knappt en tredjedel av läkarnas tid går till patienterna.
– Det har blivit en katastrof. Vi drunknar i byråkrati. Jag vill hjälpa sjuka människor, inte sitta och beskriva mina ställningstaganden för Trafikverket, säger Jörg Carlsson, kardiolog på länssjukhuset i Kalmar.
På tisdagen skrev han i Barometern-OT om de ökade kraven på dokumentation inom sjukvården. Det har gått till en sådan överdrift att läkarens främsta uppgift att hjälpa patienter nästan kommer i andra hand, menar han.
Många håller med honom. På morgonen var mejlkorgen full med uppmuntrande ord från kollegor och läsare.
– Problemet är att varje enskild uppgift som läggs på oss verkar vettig. Det är klart att vi ska dokumentera för att få det rättssäkert. Men det blir för mycket.
– Bara på de tio år som jag har varit här har det ökat enormt.
Försäkringskassan är ett av de många problem som lägger sten på bördan. Att uttala sig i egenskap av att vara professor i kardiologi med 20 års erfarenhet räcker inte för myndigheten. I stället måste läkaren kunna beskriva exakt vilka uppgifter den sjukskrivne skulle kunna klara av.
– En annan sak är ökade krav från Trafikverket vid körkortsintyg. Tidigare kunde jag som kardiolog skriva ja eller nej till körkort.
– Nu måste jag skriva utförliga, långa intyg. Det är ett vansinne. Jag har inte tid att utförligt beskriva alla mina patienter för Trafikverket.
Socialstyrelsen ser också till att läkarna har att göra. Ett exempel är det speciella poängsystem som ser till att de landsting som skriver ut fem namngivna läkemedel till hjärtpatienter får högre kvalitetspoäng.
– Men nu har en annan enhet på Socialstyrelsen kommit med direktiv att läkemedelsanvändningen bland äldre ska minska. Då blir det avdrag om man skriver ut fem eller fler läkemedel. Sådana här motstridiga idéer kommer hela tiden.
Ytterligare saker som tar tid från arbetet är exempelvis politiska ambitioner att hela tiden vara bäst på något, enligt Carlsson.
– Nu är det Sveriges bästa sjukhusmat. Det är väl jättebra, men tydligen ska vi som är första linjens chefer gå på möten om bästa sjukhusmaten. Är de helt galna? Jag har ingen möjlighet till det.
Lösningen är lite mer sans och reson i byråkratiträsket, enligt Jörg Carlsson.
– Vi i läkarkåren måste säga stopp nu. Vi kan inte prioritera alla nya idéer, oavsett hur bra de är.
– Annars kommer vi framöver endast syssla med förvaltning och inte patientens sjukdomar.