Huvudet värker, ögonen bränner och axlarna känns stela. Kalmars gymnasieelever kan hamna uppemot nio timmar om dagen framför skärmen.
– Det har blivit väldigt mycket datortid. Det är klart att det påverkar. Och vem orkar hålla ryggen rak så länge? frågar sig Julia Urbancic och Hilda Rehn.
De går båda första året på ekonomiprogrammet på Stagneliusskolan. De gillar satsningen på datorer i gymnasieskolan.
– Det är jättebra att alla får datorer. Det hjälper en i undervisningen och allt går smidigare när man snabbt vill hitta fakta, säger Hilda Rehn.
Men baksidan av myntet är den långa tiden bakom skärmen. Det beror inte enbart på skolan. Som ung ägnas mycket tid åt både spel, Facebook och mobilen. Men till det kan uppemot fem timmar om dagen komma som kräver datortid i skolan.
– Och sedan har vi läxor som bara görs på datorn. Totalt kan det handla om nio timmar per dag.
Eleverna upplever det som att pendeln har svängt till ett ytterläge.
– Allt ska vara på datorn. Man är helt beroende av den. Och det går inte ens att få något på papper längre. När jag ville ha ett papper utskrivet för att jag tyckte att det var svårt att läsa på skärmen, sa en lärare att hon bara fick skriva ut till treorna.
Både Julia Urbancic och Hilda Rehn tycker sig ha fått snabbt förändrad syn. Båda har nu glasögon och är övertygade om att den försämrade synen beror på den ökade tiden bakom datorn.
– Det har gått så fort. Bara på ett halvår har synen blivit sämre.
Långa datortider är dock inte unikt för skolan. I arbetslivet är det många som sitter hela dagen framför en skärm.
Men det finns en stor skillnad, menar de båda eleverna. På en arbetsplats finns ofta ergonomiska hjälpmedel, höj- och sänkbara bord och liknande. Men dagens klassrum är inte anpassade för att alla ska ha datorer.
– Bänkar och stolar är desamma. Efter en hel dag är det svårt att inte sitta som en hösäck på de där hårda stolarna, säger Hilda Rehn.
Båda eleverna tränar och tycker att de borde ha goda förutsättningar att inte påverkas av de långa datortiderna. Ändå kan det kännas i kroppen, i ögonen och framför allt i huvudet.
– Hjärnan måste få vila lite från datorn ibland. Jag tycker det här med datorerna har gått alldeles för långt, säger Julia Urbancic.