Elva timmar utan mat kan få en gammal kropp att börja svälta. Och det är situationen för nio av tio gamla på kommunens äldreboenden.
Enligt den senast mätningen av längden på nattfastan på kommunens äldreboenden ligger snittet på 15 timmar. Den som fick vänta längst på mat förra året fick hålla ut i 17 timmar.
– Jag är mycket bekymrad över siffrorna. Varför det blir så här beror på många olika saker och är komplext. Det kan vara för få personal så de inte hinner få upp alla till frukost, det handlar om matleveranser, men också om att hitta sätt att ge dem något mellan måltiderna, säger Annika Wahlqvist, dietist inom äldreomsorgen i Kalmar kommun.
Problemet med lång nattfasta har funnits åtminstone de senaste fem åren. I patientsäkerhetsrapporten för 2012, som presenterades för omsorgsnämnden på onsdagen, noteras att målet att klara elva timmar, som också är Socialstyrelsens rekommendation, inte har uppnåtts nu heller.
För en gammal människa är mat extra viktigt för att undvika sjukdom eller bli frisk.
Att få vänta mer än elva timmar på frukost är allvarligt.
– De är ju ännu mer känsliga än yngre personer. Efter elva timmar börjar kroppen nästan att svälta, säger Annika Lindqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska som sammanställt rapporten.
Personalen har fått utbildning i hur viktigt det är att de gamla får i sig näring, det kan krävas mycket lock och pock för att det ska lyckas eftersom många inte har någon aptit. Framför allt är det attityden hos personalen som måste förändras menar Annika Lindqvist.
– Även om de säger att de inte är hungriga så får man fortsätta att erbjuda. Det gäller att man inte glömmer att erbjuda något även mellan måltiderna.
Det har redan gjorts flera åtgärder för att förkorta nattfastan men förbättrade resultat har ändå uteblivit.
– Jag måste komma ut och utbilda mer så att alla förstår att de måste putta på. Men jag vill säga att de som jobbar med de gamla är jätteduktiga och jobbar och försöker. Det är inte lätt för det är mycket som ska falla på plats för att det ska fungera. Det finns ingen syndabock, säger Annika Wahlqvist.