Den trevliga hundpromenaden vid Stora Rör på Öland slutade hos veterinären. Hunden fick i sig av havsvattnet och dog följande dag av algförgiftning.
– Den hade ätit tång och alger från en pöl med stillastående vatten nere vid strandkanten, säger veterinär Göran Sjöström på Kalmar djursjukhus.
Han var den som för några dagar sedan tog emot en hund som kräktes och fick allt sämre levervärden. Trots behandling dog hunden efterföljande dag.
– Det viktiga är att snabbt kontakta veterinären, för det finns saker vi kan göra. Hunden kan få medicinskt kol som binder samman giftet. Den kan få dropp och också ges understödjande behandling. Det betyder att vi håller i gång hundens organ medan hunden i princip läker sig själv.
Vid tillfället som hunden drack av vattnet syntes inga alger i vattnet. Ägarna och Göran Sjöström misstänker att det var rester från en gammal algblomning som spolats upp på land.
Alger finns i flera varianter och är olika giftiga. Den alg som enligt den svenska algbevakningen med stor sannolikhet är aktuell i detta fall är Nodularia spumigena. Katthårsalg, som arten också kallas, blommar under juli och augusti.
– Det kan räcka med att hunden slickar sin päls efter att ha badat i alger för att den ska bli förgiftad. Därför ska man skölja av hunden om den badat i algvatten.
Enligt Lena Bjurström, veterinär på Agria djurförsäkringar, har de fått in relativt få fall av skaderegleringar gällande algförgiftning.
– I snitt, i Sverige, har vi två anmälningar per år och vi försäkrar drygt 330 000 hundar. Det verkar som att djurägare är uppmärksamma på sin hund och medvetna om riskerna, säger hon.
Beroende på hundens egenskaper och mängden alger kan symtomen visa sig alltifrån en halvtimme till flera timmar efter att djuret fått i sig alger.
– Misstänker man att hunden är algförgiftad ska man inte vänta på att symtom ska visa sig. När symtomen väl kommer sig kan det vara försent, då det kan det gå väldigt fort tills hunden dör, säger Lena Bjurström.