Gymnasieskolorna ska gå till botten med den föreläsning som totalt spårade ur på tisdagen. ”Genant”, säger skolområdeschefen Lars-Peter Gustafsson.
– Det här är jäkla tråkigt. Det har funkat jättebra tidigare år. Nu måste vi undersöka vad som har hänt.
På torsdagen avlöste krismötena varandra. Lars-Peter Gustafsson kallade till sig samtliga rektorer på gymnasieskolorna för att ge dem i uppdrag att utreda situationen.
Krönikan i Barometern av nyhetschefen Pelle Johansson var den stora snackisen på Kalmars gymnasieskolor, på Facebook och i kafferummen under gårdagen.
Barometern.se överöstes av kommentarer och den chatt som hölls vid lunchtid var välbesökt.
I sin krönika skrev Pelle Johansson om situationen vid en föreläsning om pressetik, sociala medier och journalistik som hölls för gymnasieelever från samtliga skolor på tisdagen.
Enligt pressombudsmannen, Ola Sigvardsson och övriga som höll i föreläsningen, möttes man av stökiga elever som störde, satt och spelade spel, messade och pratade högt.
Situationen blev värre och värre. Till slut var arrangörerna tvungna att skicka ut samtliga elever och bryta allt. Det hela blev ohållbart.
Den efterföljande diskussionen på torsdagen handlade dels om respekt för föreläsare, dels om det var rätt att kollektivt bestraffa alla för att några störde.
Skolområdeschefen Lars-Peter Gustafsson tog händelsen på största allvar och började dagen med att kalla till sig rektorerna på respektive skola för att få klarhet i vad som hänt.
– Det här är väldigt olyckligt. Vi har haft föreläsningarna i många år och det har fungerat bra tidigare.
– Möjligen var det för många i aulan samtidigt. Det var nästan 400 elever där.
Det talas en del om datorerna och telefonernas påverkan på koncentrationen. Vad säger du om det?
– Det är möjligt att tekniken påverkar. Det finns risk att en del blir okoncentrerade.
– Men vårt uppdrag är att anpassa oss till den digitala verklighet som eleverna möter efter skolan. Då gäller det att lära sig hur man ska förhålla sig till tekniken, inte utesluta den. Det jobbar vi mycket med.
Lars-Peter Gustafsson säger sig nu vilja få en samlad bild över vad som hänt. Därefter får åtgärder diskuteras.
– Det här är både pinsamt och genant och jag förstår inte vad som har hänt egentligen. Vi har fantastiska ungdomar på våra skolor. Och det är inte något jag bara säger. Så är det.