Linnéuniversitetet har satt stopp för allt uttag av övertidsersättning. Stöld, tycker en del anställda. Nödvändigt, menar personalchefen.
– En del är rätt så irriterade. Milt uttryckt, säger Sheila Feldmanis, universitetets Saco-ordförande.
Övertidsskulden på Linnéuniversitetet är för närvarande 27 miljoner kronor, mycket pengar som många anställda räknat med att de har tillgodo. Men personalavdelningen har beslutat att innan något betalas ut så måste övertidsunderlagen som lämnats in granskas och godkännas, eftersom de inte alltid är korrekta.
En del har flera år på nacken och ligger kvar sedan tiden före fusionen mellan Växjö universitet och Högskolan i Kalmar, där framför allt Kalmar släpade med sig gammal övertid in i det nya universitetet. Att det är fråga om övertid för flera år sedan gör det inte lättare att klara ut i efterhand.
– En del har haft flera olika chefer sedan övertidsunderlaget lämnades in. Men det här är ju fråga om övertid som har blivit godkänd och då tar man ju för givet att man ska få ersättning för det, fortsätter Sheila Feldmanis.
Den åtminstone tillfälligt konfiskerade övertiden har orsakat såväl vrede som oro och Saco:s Linnéavdelning har haft fullt upp sedan informationen gick ut till de anställda i början av december. Fackets syn på det hela är att det är självklart att den som jobbat mer än sina timmar ska få ersättning för det men man håller med om att det finns en del frågetecken att räta ut.
Övertidsskulden har förts ut på fakulteterna som har fram till bokslutet på sig att reda upp oklarheterna. Den 20 januari ska bokslutet ska vara klart och skulden vara noll.
Inger Thörnkvist, personalchef på Linnéuniversitetet, menar att mycket av det som bokförts som övertid förmodligen ryms inom lärarnas ordinarie tjänster som är 1 980 timmar per år med olika uppdelningar mellan forskning, vidareutbildning och undervisning.
– Det kan också finnas en reell övertid. Men vi måste få en ordenlig genomlysning. Man måste kunna visa att det är fråga om tid utöver 1 980 timmar. Här finns det noteringar som ungefär ”500 timmar höstterminen 2013”. Men det finns regler för hur det ska se ut: Den ska vara beordrad och där ska finnas klockslag angivna. Det är det normala hos andra arbetsgivare och så vill vi ha det hos oss också, säger Inger Thörnqvist.
Det är drygt 200 personer som får vänta på besked om övertiden. Av dem har 60 över 150 timmars uppskriven övertid.