Fler tågförseningar kan undvikas utan att det kostar stora pengar. Det menar Riksrevisionen i en rapport om hur bättre styrning och planering kan öka punktligheten.
En kritik är att Trafikverkets metod för att ta betalt av järnvägsoperatörerna inte har förändrats trots ökad trafik och fler operatörer. Riksrevisionen menar att förseningsavgiften är för låg för att trafikoperatörer ska bry sig om att åtgärda fel.
Enligt Riksrevisionen ger Trafikverkets statistik ingen bra bild över hur punktligheten varierar över dygnet och året, vilket gör att variationerna jämnas ut och punktligheten ser bättre ut. Dessutom ingår inte inställda tåg i statistiken, trots att de för resenären kan vara den största förseningen.
Jernhusen, som har ansvar för underhållsdepåer, har inte byggt depåer i takt med den ökade trafiken. Underhållsdepåerna ligger ofta fel och tomma tåg måste köras långa sträckor för att komma till depå och få underhåll. Tomtransporter är dyrt och bidrar till trängsel på spåren, enligt rapporten.
Transportstyrelsens tillsyn har inte tillräckligt prioriterat tåglägestilldelning, underhållsdepåer och sanktionssystem. Brister har inte återrapporterats och det finns oklarhet i järnvägslagen, är annan kritik.