Folkpartiet lanserar sig som Sveriges mest EU-vänliga parti. Frågor som rör djurrätt, miljö och handelsavtal sköts bättre på EU-nivå.
Se videohälsningen längst ner under denna text.
Sofie Bergman står som namn 25 på Folkpartiets valsedel i EU-valet. Varför har hon engagerat sig i EU-politiken? Den frågan söker Barometern-OT svar på.
Vilken är den, konkret, viktigaste EU-frågan för dig personligen?
– Jag tycker det är otroligt svårt att välja ut en enda specifik fråga. För mig personligen är miljö den fråga jag engagerat mig mest i, den är otroligt viktig. Samtidigt är EU-politiken så komplex, allt går i varandra. Men om jag ser Europa just i dag är jag djupt orolig för hur demokratin utvecklas, så demokratifrågorna måste lyftas fram.
Varför ska väljarna i Kalmar län rösta på Folkpartiet?
– Därför att vi tror på EU. Vi är det mest Europavänliga partiet i Sverige. Jag tror att vi just därför sliter lite extra med Europafrågor. För oss är Europa viktigt, vi vill förbättra samarbetet mellan länder i EU och också mellan EU och andra länder. Ett nytt handelsavtal mellan EU och USA skulle ju ge effekten att det skapas nya jobb även i Kalmar län, säger Sofie Bergman.
I Folkpartiets EU-program talas om att förändra jordbrukspolitiken. Hur?
– Djurrättsfrågorna är jätteviktiga. Det behövs skärpta regler inom djurskyddet på många olika områden. Det är inte bara en fråga om att djuren ska behandlas korrekt, det handlar om svenska bönders möjligheter till lika villkor.
I EU-parlamentet röstade folkpartiet emot ett förslag på maxgränser för transporter av djur, hur ser du på det?
– Det tycker jag är fel, jag vill införa gränser och hade personligen röstat för maxgränser.
Samtalet med Sofie Bergman glider då och då, eller ganska ofta, över på de frågor hon själv brinner för och vill slåss för under valrörelsen. Miljön är en fråga, flyktingmottagandet i Europa är en annan.
– EU:s integrationspolitik måste förbättras. Jag tycker det är väldigt bra med den fria rörligheten, att människor kan flytta mellan länder. Men jag vill se ett humanare EU, länderna måste samarbeta mer i arbetet med att hjälpa människor på flykt. Betydligt fler EU-länder måste också ta sitt ansvar för att förbättra villkoren för flyktingar, i dag är det bara några få EU-länder, Sverige är ett, som verkligen hjälper de människor som flytt till Europa, säger Sofie Bergman.
– När det gäller miljön är ju det en fråga som måste lösas gränsöverskridande. Se på Östersjön. Jag är från Kalmar och badade alltid i den när jag var liten. Nu måste vi hjälpas åt för att göra det möjligt även i framtiden. Skulle jag få barn vill jag ju att det ska gå att bada i Östersjön, säger Sofie Bergman.
Till sist en liten kontrollfråga. Hur mycket betalade Sverige, i nettokostnad, till EU 2013?
– Oj, den frågan vågar jag inte svara på just nu, den summan måste jag ta reda på först, jag vill inte gissa. (Rätt svar, 25,6 miljarder kronor.)