Maria Roos-Östman vårdas på sjukhus för skadorna hon fick vid en trafikolycka på E 22 i tisdags.
Bilisten som orsakade händelsen smet från platsen - något som händer allt oftare på länets vägar.
I tisdags kväll var Maria Roos-Östman på väg från hemmet i Torsås till jobbet i Borgholm. Hon passerade Väntorp, i höjd med Vassmolösa, på E22 när hon plötsligt upptäckte två bilstrålkastare i backspegeln.
De närmade sig hastigt, samtidigt som den tvåfiliga vägen hon körde på höll på att gå över i enkelfil.
– Jag minns att jag tänkte: ”Nu måste den börja sakta in”. Men bilen körde om ändå. Jag blev livrädd och rattade till för snabbt, berättar hon.
Bakom bilen hade hon sitt hästsläpp, den här kvällen var det tomt. När bilen girade kastades släpet åt sidan.
– Det började studsa och bilen bara for i väg. Jag plöjde genom mitträcket och upplevde det som att bilen aldrig stannade. Jag hörde ett ljud som lät som när man knycklar ihop en tomburk. Det var fruktansvärt. Jag såg hur stolparna flög och tänkte: ”Snart blir jag spetsad.”
Efter vad som kändes som en evighet stannade till slut bilen och allt blev tyst. Hela sidan på fordonet och delar av huven hade hyvlats bort. Hästsläpet hade vält och lagt sig på sidan över vägen.
– Jag kunde inte röra mig. Jag hade så ont i huvudet och nacken. Jag satt kvar i bilen tills räddningstjänsten kom. De lade mig på en brits och drog ut mig genom bakluckan, berättar Maria Roos-Östman.
Hon fördes till Kalmar sjukhus. Där kunde man konstatera att hon haft tur och klarat sig undan allvarliga skador.
– Det är bara mjukdelar som skadats. Men jag har fruktansvärt ont och får morfin för smärtan.
Flera förbipasserande såg vad som hände, tack vare deras uppgifter har nu en kvinna i 45-årsåldern identifierats som smitaren.
Hon misstänks för vårdslöshet i trafik, obehörigt avvikande och olovlig körning.
– Jaså, har de en misstänkt, säger Maria Roos-Östman, när Barometern berättar om polisens uppgifter.
– Det känns jätteskönt. Man kan inte köra så i trafiken och sedan strunta i att stanna när något sådant här händer. En sådan person ska inte få köra bil. Tänk om jag haft ungar i bilen, eller en häst på släpet.
I polisens statistik om smitningar ingår allt från påkörda personer till nedkörda staket. Antalet smitningsbrott har ökat i länet de senaste åren. 2010 anmäldes 207 smitningar och 2013 hade det ökat till 277 anmälda brott.
Fram till maj i år har det inträffat 89 smitningsbrott i Kalmar län, varav 16 i Kalmar kommun.
– Uppenbarligen har det ökat, men jag vågar inte säga om det är en procentuell ökning. Då måste man titta på hur många olyckor som inträffar totalt. Det kan lika gärna bero på att fler är ute på vägarna, säger trafikpolisen Bill Lundqvist.
– Sedan är varje smitning en för mycket, det ställer alltid till problem, säger han.