Feber, ont i halsen, värk i kroppen med mera – förkylningens och influensans tid är här.
Januari till mars är förkylningens och influensans tider och många tvingas stanna hemma från jobbet eller skolan. Enligt både Claes Söderström, smittskyddsläkare på länssjukhuset i Kalmar, och sjukrådgivningen 1177.se är det svårt att få fram exakta siffror över hur många som egentligen drabbas eftersom många inte behöver uppsöka sjukhus, men man kan se ett att fler söker information om just förkylningsliknande symtom den här perioden.
Det är viktigt att skilja på influensa och förkylning. Båda orsakas av virus, men inte av samma sort, och är mycket smittsamma men vanligtvis behöver en förkylning inte behandlas med antibiotika.
– Det hjälper inte, säger Per-Åke Jarnheimer, hygienöverläkare på länssjukhuset i Kalmar.
Generellt använder vi fortfarande för mycket antibiotika, både inom primärvården och inom slutenvården. Ofta används även fel sorts antibiotika, enligt Per-Åke Jarnheimer, som menar att man inom vården inte bara ska tänka på hur mycket man skriver utan även vilken sorts antibiotika man skriver ut.
– Vissa antibiotika driver utvecklingen av bakteriens motståndskraft, resistensen, säger han.
Rekommendationen vid förkylning är att ta det lungt och vila men Per-Åke Jarnheimer påpekar att man ska ha respekt för influensan och tillhör man riskgruppen så ska man uppsöka vård.